Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

24. 08. 2019. 15:27 >> 15:27

U BUDVI 6.i 7. SEPTEMBRA

Na "Novom valu" kratkometražni filmovi i koncerti

Peti Festival "Novi val" zakazan je za 6. i. 7 septembar, a tokom dvodnevnog programa biće prikazani neki od najzanimljivijih nagrađivanih kratkometražnih filmova i priređeni koncerti pet kantautora, odnosno bendova sa nezavisne kulturne scene Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na budvanski festival dolazi dio ekipe filma "Mi smo vidjeli ljeto", suptilna dvadesetominutna priča o odrastanju, prijateljstvu i ljubavi između dva momka i jedne djevojke. Režiser Nikola Stojanović je na tek završenom Sarajevo Film Festivalu osvojio nagradu za najbolji studentski film. biće prikazan i "Šerbet", emotivan i erotičan kratki film.

Kako najavljuju organizatori, ovog septembra "Novi val" predstavlja i izrazito duhovito djelo "Silvio zmaj" režiserke Lucije Bosančić, čiji je glavni junak slojevit lik - nesnađeni "klipan" koji laže kad zine, sklon je čak i nasilju, a u pozadini njegovog ponašanja je kompleksan odnos sa ocem koji je teško bolestan.

"Nagrađivani kratki film Bojana Stijovića "Peloid", predstaviće koscenarista i jedan od glavnih glumaca Stefan Bošković, koji takođe za temu ima kompleksne i neriješene odnose između oca i sina. Na programu festivala, pored naslova koje će organizatori tek najaviti, našao se i vrlo komunikativan i duhovit film koji potpisuje rediteljka Sara Marković, a govori o (pravoj) ljubavi, seksualnosti i sazrijevanju mlade junakinje", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, u muzičkom dijelu programa najatraktivniji gost je Nenad Marić, rok pjesnik istančanog duha koji nastupa pod pseudonimom Kralj Čačka, trenutno vjerovatno vodeći kantautor u okruženju. U Budvi će, na sceni između crkava gdje će se održati svi koncerti, nastupiti prve večeri festivala, i to sa kompletnim bendom, kada će održati muzički masterklas sa elementima bluza, džeza, rokenrola i šansone.

"Drugog dana festivala gostuje sarajevski alternativni rok sastav Činčila, a na njihovom premijernom gostovanju u Crnoj Gori publici će servirati jaku dozu pank energije, zanosne fank ritmove i inteligentno pisane tekstove, sve u formi intenzivnog rokenrol performansa. Iste večeri nastupiće i beogradski, takođe petočlani sastav Dingospo Dali, jedan od uzbudljivih bendova u okruženju koji predvodi vrlo upečatljiva pjevačica Sandra Vidojević", ističu organizatori.

Organizatori su uputili poziv za direktnu podršku festivala čiji je cilj kreiranje kulturnije, modernije i urbanije lokalne zajednice, te interakcija mladih stvaralaca iz Crne Gore i regiona.

Do kraja mjeseca traje kampanja za prikupljanje sredstava od pojedinaca i privrednih društava, s tim da za svaku donaciju dobijaju dvostruki iznos kroz projekat "Uključi se i utiči: razvoj filantropije za jače civilno društvo".

Pomenuti projekat implementira SIGN mreža fondacija iz zemalja Jugoistočne Evrope, uz podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju, koju u CG sprovodi Fond za aktivno građanstvo.

Finansijska podrška festivalu, na koji je ulaz besplatan, može se pružiti na žiro račun organizatora br. 525-5296-64, sa naznakom DONACIJA ZA FESTIVAL, najkasnije do kraja ovog mjeseca, ili kupovinom majica sa dizajnerskim pečatom Maja Kostić, koje se mogu poručiti preko Facebook profila NVO Agora ili, pak, putem mejla nvoagor@gmail.com

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније