Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B92, Objavila: R.P. ]

20. 08. 2019. 10:07 >> 10:07

GUŽVE U LUVRU

Za gledanje Mona Lize zakažite termin

Posjetioci najvećeg francuskog muzeja Luvr čekaju u redovima da bi vidjeli najpoznatiju sliku tog muzeja, portret Mona Lize Leonarda da Vinčija, piše američki "Njujork Tajms".

Posjetioci se najmanje žale zbog dugog čekanja u redu, već zato što im je dozvoljeno samo nekoliko minuta da posmatraju slavnu sliku. Iako nekada čekaju i po nekoliko sati u redu čuvari ih odmah požuruju da nastave da idu dalje, a žale se i što je slika tako mala (77x53 cm) pa se loše vidi sa daljine koja je dozvoljena.

Mona Liza je trenutno izmještena sa svog standardnog mesta jer se ta sala renovira i smještena je u salu Mediči, gdje se nalaze monumentalne Rubensove slike, pa se pored njih Mona Liza "gubi".

Uprava Luvra predlaže posjetiocima da zakažu "susret sa Mona Lizom" jer samo će oni koji imaju rezervaciju, od njih 30.000 koji dođu samo da vide Leonardovu sliku, moći sigurno da je vide, ali ipak samo nekoliko minuta.

Posjetioci se žale da im čuvari dozvoljavaju samo jedan minut da naprave "selfi" pored Mona Lize i tvrde da u Luvru vlada haos i da je loše organizovan.

"Sve je bilo sasvim u redu osim posjete Mona Lizi", žalio se jedan posjetilac, koji tvrdi da čuvari tretiraju posjetioce "kao stoku" i da je pogled na sliku koja je prekrivena debelim staklom skandalozan.

Luvr je najposećeniji muzej na svijetu i svake godine ga posjeti najmanje 10,2 miliona posetilaca, a 80 odsto ih dolazi zbog Mona Lize.

Uprava je dozvolila posjetiocima da posjete Luvr tokom tri dana, jer bi se, ako bi dolazili više od tri dana, stvarali dugački redovi na ulazu.

Zamjenik direktora Vinsent Pomared je već sada preporučio posjetiocima da rezervišu termin za posjete Luvru tokom jeseni jer je to jedini način da im se garantuje ulazak.

Mona Liza će biti vraćena na njeno stalno mjesto u oktobru, kada se otvara velika izložba posvećena 500-godišnjici Leonardove smrti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније