Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: F.R.

15. 08. 2019. 11:02 >> 11:01

CETINJE

Na Dvorskom trgu izložba starih slika Prijestonice i CG

Izložba starih fotografija sa motivima Cetinja i Crne Gore od 1878. do 1918. otvorena je na Dvorskom trgu u Prijestonici.

Direktor Turisticke organizacije Cetinja Oskar Huter kazao je da im je namjera bila da daju osvrt na period od 1878, od zvaničnog priznanja Crne Gore na Berlinskom kongresu, pa sve do 1918, kada je Crna Gora imala svoje zlatno doba u vrijeme vladavine kralja Nikole.

"Neke od fografija su jako interesantne, recimo Cetinje gdje se vidi most na rijeci Cetini po kojoj je grad dobio ime, pa onda je tu fotografija gdje na Cetinjskom manastiru imate sat. Radi se o fotografijama, ne samo Cetinja već i ostalih gradova Crne Gore", naveo je Huter.

Fotografije su vlasništvo Zorana Zekovića, koji vodi Fondaciju East River Montenegro. On je ukazao da je prezentovano 66 od kojih su neke prvi put prisutne u javnosti.

"Te fotografije su iz američkih kolekcija jer je Amerika imala ambasadore na Cetinju. Potonji je bio Mozes. Oni imaju svoje fotografe i svoje notare i pomalo mi je čudno bilo, kazao sam svojim prijateljima na istoku i zapadu, da niko ni u jednoj monografiji od 1954. nije pokazao da ova varoš koja je starija od Amerike je dobila naziv po koritu, u stvari po rijeci Cetini. Ta fotografija je danas izložena ovdje, znači zove se Most na koritu rijeke Cetine", kazao je Zeković.

Organizatori izložbe su Prijestonica Cetinje i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje, a biće otvorena za posjetioce svakog dana do završetka turističke sezone, 31. oktobra.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније