Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

14. 08. 2019. 13:55 >> 23:41
88

MINISTARSTVO KULTURE

Prijava protiv organizatora koncerta u HN

Smotre kulture ne smiju biti izgovor za organizaciju nacionalističkih skupova, a posebno kada se - kao u slučaju Herceg Novog - njima negira crnogorski identitet, saopšteno je iz Ministarstva kulture koje će protiv organizatora koncerta Vlada Georgijeva podnijeti prijavu.

Manifestaciju “Trg od ćirilice” koju je u Herceg Novom organizovala Mitropolija crnogorsko primorska, preksinoć je obilježio nastup Vlada Gerorgijeva koji je pjevao "Tamo daleko" i “Crna Gora i Srbija to je jedna familija”.

Iz Ministarstva navode da je juče putem raznih multimedijalnih sadržaja, cjelokupan auditorijum bio u prilici da vidi na koji se način krši čitav skup zakonskih odredbi, i to na manifestaciji javnog karaktera.

“Isticanje simbola drugih država, skrnavljenje zvanične himne Crne Gore uz, u takvim prilikama, gotovo nezaobilazne političke i nacionalističke poruke, samo su neki od elemenata zbog kojih će Ministarstvo kulture protiv organizatora koncerta podnijeti prijavu pred nadležnim organima”, navodi se u saopštenju.

Na programe nalik preksinoćnjem, Ministarstvo kulture i Država Crna Gora, kako su naveli,  neće ćutati - naprotiv.

“Od sada, svako kome koncept ‘manifestacija kulture’ bude paravan za nacionalističke poruke i kršenje zakona, odgovaraće na način kako je to regulisano propisima ove države.”

Iz Ministarstva su tom prilikom i pozdravili odluku Opštine Budva da, nakon oštrih reakcija crnogorske javnosti, odstupi od ideje organizacije koncerta trubača iz Guče u tom gradu.

“Smotre kulture ne smiju biti izgovor za organizaciju nacionalističkih skupova, a posebno kada se - kao u slučaju Herceg Novog - njima negira crnogorski identitet. Žalimo što je Herceg Novi bio domaćin ovog programa, tim prije jer smo nedavno na istom mjestu mogli da ispratimo festival sasvim drugačijeg tipa - koji u mnogo ljepšem svjetlu promoviše i taj grad i Crnu Goru”, zaključeno je u saopštenju Ministarstva kulture.

Skupu u Herceg Novom su, između ostalih, prisustvovali i funkcioneri Demokratskog fronta. Organizatori tvrde da su prikupljena novčana sredstva namijenjena obnovi manastira Banjska na Kosovu i obnovi manastira Sv. arhangela Mihaila na Miholjskoj Prevlaci.

 

Пратите нас на

Коментари88

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније