Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: I. P. ]

10. 08. 2019. 08:55 >> 08:55

LIKOVNI SALON

Nagrada Mladenu Blaževiću za "Raspravu o brzini"

U galeriji Centra za kulturu "Nenad Rakočević" u Mojkovcu sinoć je otvoren Osmi likovni salon, na kojem je izloženo 18 radova različitih autora, poetika i stilova. Likovnu manifestaciju otvorio je potpredsjednik Opštine Mojkovac Slavenko Blažević.

Tročlani žiri, koji čine istoričarka umjetnosti Draginja Kujović, i akademski slikari Mehmed Suljević i Luka Joksimović, odlučili su da ovogodišnu nagradu dobije akademski slikar Mladen Blažević za rad "Rasprava o brzini".

“Salon je osnovan sa ciljem da omogući predstavljanje mojkovačkih umjetnika i njihovog stvaralaštva na lokalnoj umjetničkoj sceni, kao i djelu kulturne scene Crne Gore", kazao je potpredsjednik Opštine, otvarajući izložbu.

Nagrada nosi naziv poznatog mojkovačkog slikara Batrića Baća Mitrovića i ona možda nije najveća za nagrađene slikare, ali sigurno jeste najdraža jer, svi znamo, da se najteže dokazati u svojoj sredini, istakla je direktorica Centra za kulturu, Ljilja Jokić, napominjući da je Centar za kulturu širom otvorio vrata svim umjetnicima, a ovog puta tu mogućnost su iskoristili likovni stvaraoci.

"Svaki prikazani rad zaslužuje na neki način nagradu. Svi autori izložbe su uložili veliku energiju slikajući različite teme i motive, te stvaralačku energiju koja putem njihovog slikarskog rukopisa ostavlja za buduće generacije sliku o vremenu u kojem su stvarali", istakla je istoričarka umjetnosti, Draginja Kujović.

Nagrađeni rad se izdvojio ne samo svojom likovnom već i misaonom leksikom, ocijenio je član žirija akademski slikar, Luka Joksimović.

Socijalno je angažovan rad koji u sebi sadrži u osnovi tradicionalistički pristup u slikarstvu. Zapravo je arhetip slike koji je kroz savremene medije transponovan u pokretnu sliku. Rad zapravo govori o brzini kao fenomenološkoj odrednici društva u kojem živimo. A refleksija je na takozvani prestiž koji je u radu prikazan kroz, ne samo brzinu, već i kroz robne marke koje nameću svoje standarde. Brzo se vozi, brzo živi, brzo se i umire. Poruka je jasna. Rad je pred nama, rasprava se nastavlja. Rasprava o brzini je ujednio i tema pristupnog rada, koju će jesenas, na Fakultetu savremenih umjetnosti u Beogradu, na doktorskim studijama braniti nagrađeni slikar Mladen Blažević.

Mojkovačli likovni salon je nešto po čemu je Mojkovac posljednjih godina postao prepoznatljiv na kulturnoj mapi sjevera države i dokaz da i male opštine itekako imaju šta da ponude ljubiteljima kulture i umjetnosti.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније