Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

08. 08. 2019. 14:13 >> 14:13

"SUSRET JE NAJVEĆI DAR"

Promovisana knjiga Branke Bogavac

U organizaciji Narodne biblioteke Budve i Muzeja i galerija Budve u utorak je promovisana knjiga sjećanja “Susret je najveći dar” autorke Branke Bogavac.

 

Naš veliki umjetnik, slikar i književnik Dimitrije Popović je istakao da se promocija održava u ambijentu izložbe koja dolazi iz Pariza.

"Kao što znamo Branka je pisala o slikarima realizma, i taj fenomen realnog je ono što je obilježilo njen život. Realnost je nešto što se pojavljujue unutar ove knjige. Branka govori o stvarnosti, o svom životu i vremenu i kako je svoju karijeru gradila od, kako kaže, čobanice sa Bora preko čitanja knjige o Mariji Kiri … Kruna njene karijere je Orden Viteza umjetnosti i književnosti", naveo je Popović.

Popović je naveo da je prvo uočio naslov koji je grafički akcentovan, velikim slovima je naglašen.

"Čitajući Brankinu knjigu, tu autobiografiju umjetničku, shvatio sam da kroz njeno pričanje, shvatanje života i životnog puta prolazi i njen smisao – da svoj životni put ispuni kroz umjetnost i kulturu. Na kraju se ispostavilo da je to pravi dar susreta sa samim sobom", rekao je on.

"Kada čovjek piše o sebi, da se potpuno otvori bez zadrške prema drugima to je pravi dar susreta sa samim sobom”, istakao je on.

Umjetnik Dimitrije Popović je istakao autorkin senzibilitet za likovnost i ilustrovao ga nekolikim primjerima iz djela Susret je najveći dar.

Branka Bogavac je istakla da joj je posebno stalo da se zna koliko je predano i s ljubavlju slala tekstove u Jugoslaviju i druge republike, pogotovu u Crnu Goru, praktično bez ikakve nadoknade. Ovo ističe posebno zato jer se kulturna klima promijenila svuda, pa se zaboravlja šta su tada značili za našu sredinu intervjui i tekstovi koje je slala iz Pariza.

Branka je uputila riječi zahvalnosti organizatorima, izdavaču, publici i brojnim poznanicima koji su upravo zbog nje došli iz drugih gradova u Budvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније