Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

25. 07. 2019. 14:02 >> 14:02

BOGDANOVIĆ I BANOV

Programom saradnje do jače veze sa Bugarskom

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović I njegov bugarski kolega Boil Banov saglasili su se kako su između institucija kulture dvije države već uspostavljeni odnosi u brojnim oblastima kulturno umjetničkog stvaralaštva, da je posebno intenzivna bila saradnja u oblasti kulturne baštine, te da će biti učinjeni dodatni napori u cilju realizacije zajedničkih projekata.

 

“U tom smislu, formirana je Radna grupa ministarstava kulture Crne Gore i Bugarske, koja će od septembra imati zadatak da upravlja zajedn

Takođe, ministri Bogdanović i Banov istakli su kako postojeći Sporazum o saradnji Crne Gore i Republike Bugarske u oblasti kulture, koji datira iz 2015. godine, predstavlja dobru osnovu za buduću saradnju, ali da je neophodno u što skorijem vremenskom roku potpisati Program bilateralne saradnje, kojim će detaljnije biti definisane oblasti od zajedničkog interesa.

“Saradnja sa UNESCO Regionalnim centrom za očuvanje nematerijalne kulturne baštine Jugoistočne Evrope, koji je smješten u Sofiji, filmska koprodukcija posredstvom podrške „Eurimages“, saradnja na planu digitalizacije arhivske i bibliotečke građe, još su neke od oblasti koje – kako je naglašeno na današnjem sastanku – mogu biti od obostranog interesa”, zaključili su ministri.

Govorili su o konkretnim programima koji se tiču stvaralaštva – sa posebnim akcentom na kreativnim industrijama.

“Jako smo zadovoljni rezultatima prvog konkursa programa „Kreativna Crna Gora“, a i Republika Bugarska ima slične programe – usljed čega je jasno da postoji obostrani interes, prevashodno kada je riječ o razmjeni – kako ideja, tako i stvaralaca na rezidencijalnoj osnovi”, Kazao je Bogdanović.

Tokom sastanka, posebno suo razmatrali potencijalna partnerstva u oblasti afirmacije i promocije kulturne baštine dvije države.

“Za nas, od izuzetnog je značaja saradnja sa UNESCO Regionalnim centrom za očuvanje nematerijalne kulturne baštine Jugoistočne Evrope, koji je smješten upravo u Sofiji, tako da smo danas govorili o konkretnim aktivnostima. Otud, govorili smo i o festivalu nematerijalne baštine, koji bi povezao sve države regije, ali i o aktivnostima koje bi organizovali kroz saradnju bugarskih stručnjaka i nosilaca tradicije iz Crne Gore”, kazao je ministar Bogdanović.

Ministar Banov istakao je značaj formiranja Radne grupe koja će raditi na projektima iz oblasti kulture.

“Zadovoljstvo mi je što danas mogu reći da Bugarska i Crna Gora otvaraju novo poglavlje bilateralne saradnje. Postigli smo dogovor o zajedničkoj Radnoj grupi dva ministarstva, koja će se baviti konkretnim projektima od zajedničkog interesa. Na taj način, umjetnici iz naših država ostvariće bližu saradnju. Prvi sastanak bilateralne Radne grupe biće održan u septembru u Sofiji”, kazao je Banov.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније