Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

24. 07. 2019. 21:02   >>  21:10

BOGDANOVIĆ I CAREVIĆ

Programi iz oblasti kulture od izuzetnog značaja za Budvu

Programi iz oblasti kulture od višestrukog su značaja – počev od valorizacije baštine, sve do festivalskih sadržaja koji utiču i na turističku ponudu Budve, naglašeno je tokom sastanka ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i predsjednika Opštine Marka Carevića.

Bogdanović se sastao sa predsjednikom Opštine Budva Markom Carevićem i kulturnim poslenicima grada, a posjetio je JU “Budva Grad teatar”, Arheološki muzej i tvrđavu Mogren.

Bogdanović je istakao kako je Ministarstvo kulture ove godine u projekte u Budvi uložilo značajna sredstva, pri čemu je najveći dio tih sredstava opredijeljen za konzervatorske mjere na ostacima Vile rustike u Mirištu, te na dramski program ovogodišnjeg “ Budva Grad teatra”.

Današnji sagovornici istakli su kako je u narednom periodu potreban još dinamičniji rad u cilju valorizacije brojnih lokaliteta – pri čemu su posebno naglašene tvrđave Kosmač i Mogren, te podvodna arheološka baština budvanskog akvatorijuma.

Takođe, posebna pažnja posvećena je Bedimima sa Bastionom i dogovoreno je da će, na osnovu postojećeg konzervatorskog projekta, već naredne godine, otpočeti višegodišnje aktivnosti na unapređenju stanja ovog jedinstvenog kulturnog dobra.

Tokom sastanka inicirano je i obnavljanje budvanskog muzičkog festivala "Pjesma Mediterana", pri čemu je naglašeno kako je takav programski sadržaj potreban Budvi kao metropoli turizma i turističkom centru Crne Gore, ali i cjelokupnoj crnogorskoj kulturnoj sceni.

Sagovornici su ocijenili kako je Budva dobar primjer promocije Crne Gore kao atraktivne filmske i turističke destinacije, te da zajednickim aktivnostima to treba dodatno afirmisati.

Nakon sastanka u Opštini Budva, ministar Bogdanović posjetio je i JU “ Budva Grad teatar ”. On je sa rukovodstvom te ustanove razgovarao o tekućem programu, te o mogućnostima da “Budva Grad teatar” u perspektivi zavrijedi status manifestacije od posebnog značaja.

Ministar Bogdanović danas je pośetio Arheološki muzej u Budvi, te tvrđavu Mogren.

"Mogu reći kako je ova posjeta za nas bila od izuzetnog značaja, jer programe iz oblasti kulture vidimo kao jedan od bitnih mehanizama i potsticaja same turističke sezone u Budvi. Upravo iz tog razloga, sa gospodinom Carevićem posebno sam govorio o ovogodišnjem Grad teatru, ali i o predstojećem izdanju festivala Sea Dance – s obzirom na to da su u pitanju najposjećeniji programi. Kada je riječ o tekućoj godini, Ministarstvo kulture je u projekte u Budvi uložilo značajna finansijska sredstva. Najizdašnije investicije ticale su se konzervatorskih mjera na ostacima Vile rustike u Mirištu, te dramskog programa ovogodišnjeg Grad teatra" – istakao je Bogdanović.

On je, uz to, uputio poziv stvaraocima iz Budve da se prijave na predstojeći drugi konkurs u okviru programa „Kreativna Crna Gora“, ističući kako će ovog puta za projekte biti opredijeljena još izdašnija finansijska sredstva.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније