Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

23. 07. 2019. 12:25   >>  12:37

FESTIVAL KOTOR ART

Pjaca od filozofa 10. i 11. avgusta

Pjaca od filozofa u okviru Međunarodnog festivala KotorArt održaće se 10. i 11. avgusta, na Pjaci od Kina, sa početkom u 21 čas.

Urednica devete KotorArt Pjace od filozofa je Paula Petričević, filozofkinja, aktivistkinja, feministkinja, magistarka političkih nauka, profesorka filozofije u kotorskoj gimnaziji i ŠOSMO "Vida Matjan".

"Nadovezujući se na prepoznatljiv filozofski kurs koji je Pjaca od filozofa pratila godinama, ovogodišnje njeno izdanje izoštrava konkretniji fokus – takozvanu 'migrantsku krizu' koja na Balkanskoj ruti, na obodima prvog svijeta, kristališe njegove protivrječnosti, zadobijajući zastrašujuće fizionomije. Ako je potreba da patnja progovori, zaista uslov svake istine, kao što je tvrdio Adorno, onda ima malo neodložnijih zadataka mišljenja od patnje ljudi u pokretu, amblematskog homo sacera današnjice, milionske rijeke koja zapljuskuje zidine tvrđave Evrope, nemilosrdno se o njih obijajući i daveći se u njenim morima. Kako se odnosimo prema ovoj patnji, na koje je načine konceptualizujemo, koje su filozofske i političke implikacije ovih zahvata i može li nas nadiruća kriminalizacija humanog odnosa i humanitarnog rada trgnuti iz anesteziranog 'dogmatskog dremeža' u kome 'kunjamo' spokojno prespavljujući apokalipsu koja još uvijek traje, neka su od pitanja koja će deveta Pjaca od filozofa otvoriti na kotorskoj agori", kazala je Petričević.

Kako se napominje u saopštenju, Međunarodni festival KotorArt, manifestacija je od državnog značaja za kulturu Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније