Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

08. 07. 2019. 20:25   >>  20:26

FESTIVAL PURGATORIJE

"Ustav Republike Hrvatske" izveden u Tivtu

Komadom "Ustav Republike Hrvatske" na festivalu "Purgatorije" u Tivtu predstavili su se glumci Satiričkog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba. Predstava je nastala na osnovu scenarija za istoimeni film, a govori o netrpeljivosti zbog razlika u društvenom statusu, naciji, vjeri, seksualnoj orijentaciji.

"Zla politička priča gdje su svi na određeni način dio manjine, a svejedno se mrze", ukratko je opisao Ante Tomić svoj scenario za film i predstavu "Ustav Republike Hrvatske". Komad prati život komšija koji, osim zgrade u kojoj žive, nemaju ništa zajedničko. U centru priče je profesor Vjeko koji živi sa bolesnim ocem, nekadašnjim ustaškim oficirom. Noću odlazi u šetnju obučen kao žena i nakon što biva pretučen, njeguje ga komšinica čiji je suprug policajac Srbin, dobrovoljac Domovinskog rata.

"Bilo je par okruglih stolova gdje su ljudi govorili onako 'vrlo ste hrabri što uopće o tome pričamo' zahvaljujući naravno piscima, Rajku Grliću i Anti Tomiću koji su se na ovakav jedan duhovit način poigrali našim mentalitetima", kazala je glumica Ana Maras Harmander.

Predstava "Ustav Republike Hrvatske" bavi se ljubavlju i mržnjom, hrabrošću i kukavičlukom, netrpeljivošću prema drugima i različitima.

"Ako je to u kazalištu napravljeno kroz jednu dozu humora onda se ti možeš poistovjetiti sa tim likom, možeš ga razumjeti i već stvoriti mali jedan pomak da mi razumijemo drugačije ljude od nas, naravno koji nikome ne žele zlo, nikome ne čine zlo, normalne ljude ali drugačije", kazao je glumac Borko Perić.

Predstava "Ustav Republike Hrvatske" nastala je nakon uspjeha istoimenog filma u kojem glavne uloge igraju pokojni Nebojša Glogovac i Ksenija Marinković. Za muški dio glumačke ekipe to nije predstavljalo izazov. Za Anu Maras Harmander jeste.

"Meni je bilo nekako sumnjivo mogu li ja to uopšte iznijet, ali dobro. Mi smo napravili neki svoj način, neki svoj odnos kojeg je u filmu teže postići jer idu scena za scenom, tako da ovdje se baš vidi neko zajedništvo koje mi imamo i to je možda i najveći kvalitet ove predstave", dodaje Harmander.

Komad "Ustav Republike Hrvatske" odigran je širom bivše Jugoslavije. Glumci kažu da su reakcije publike uvijek odlične. Tako je bilo i sinoć u Tivtu.


Petra Božović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније