Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B92, Objavila: R.P. ]

03. 07. 2019. 22:40 >> 22:56
1

ŠVERCOVALA GALERIJA

Francuska vratila Pakistanu 400 ukradenih umjetnina

Francuska je vladi u Pakistanu vratila više od 400 ukradenih umjetničkih predmeta, uključujući antičke skulpture, vaze i pehare, od kojih mnogi datiraju iz drugog i trećeg milenijuma prije nove ere.

Na svečanoj ceremoniji u ambasadi Pakistana u Parizu, 445 predmeta je vraćeno u Pakistan, a njihova vrijednost je procenjena na 139 hiljada eura, prenosi Rojters.

Mnogi od tih predmeta pojavili su se u Francuskoj u septembru 2006. godine, u paketima adresiranim na jednu galeriju u Parizu, a pakete sa predmetima otkrili su carinici na aerodromu Šarl de Gol.

Nacionalni centar za naučna istraživanja utvrdio je da se radi o predmetima koji su ukradeni sa grobalja u pakistanskoj dolini Indus.

Dvije nedjelje kasnije, otkrivena je još jedna pošiljka keramike i dijelova od terakote, namijenjenih istoj galeriji, a carinici su tokom pretresa galerije otkrili i zaplijenili nekoliko stotina komada keramike.

Galerija je kažnjena kaznom oko 200 hiljada eura zbog primanja ukradenih predmeta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније