Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

03. 07. 2019. 11:27 >> 11:27

KOTORSKI FESTIVAL ZA DJECU

Večeras tri predstave i koncert gudača

Predstava "Muzej plesa" u produkciji "STANICA" – Servisa za savremeni ples iz Srbije izvedena je drugog dana 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu koji je dio ovogodišnjeg KotorArt festivala, a za večeras na programu su predstave "Bremenski muzikanti", "Mali pirat" i "Tre sorelle", kao i dio programa u okviru Festivala gudača.

Predstava je izvedena u Kulturnom centru "Nikola Đurković" u tri termina i okupila je djecu uzrasta od 3 do 7 godina.

"Muzej plesa" je umjetnički koncept Klimenta Poposkog, Elene Risteske i Viktorije Ilioske, a razvoj i adaptaciju uradili su Jovana Rakić, Marko Milić, Milica Pisić, Milena Todorović. U predstavi su igrali Jovana Rakić, Marko Milić, Milica Pisić i Milena Todorović.

Kako se ističe u saopštenju organizatora Festivala, predstava je participativna i interaktivna, jer se djeci pružila mogućnost da uđu i istražuju prostore koje su kreirali umjetnici okupljeni na projektu. Instalacija je nastala u sklopu regionalnog projekta za razvoj plesnog pozorišta za djecu i mlade Generator, realizovanog 2015. godine.

Na Pjaci od kina je izvedena predstava "Petar Pan" Dječijeg dramskog studija "Zahumlje" iz Nikšića, a dnevni program je obilježio okrugli sto "Putovanje Iva Vizina", u saradnji sa Maticom crnogorskom (ogranak Kotor).

Danas će na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu u 20 sati na sceni Kulturnog centra "Nikola Đurković" biti izvedena predstava "Bremenski muzikanti" Lutkarskog pozorišta Cizgi iz Turske, a u režiji Abdulaha Guna.

Pozata priča braće Grim u ovoj verziji dobija novo ruho i uz pomoć specijalne tehnike crnog svjetla. Ova lutkarska predstava pružiće djeci priliku da razmisle o konceptu slobode, kroz dogodovštine četiri životinje – magareta, psa, mačke i pijetla, koji moraju da napuste svoje domove.

"Za večerašnji program na Ljetnjoj pozornici, zakazano je izvođenje predstave 'Mali Pirat' Gradskog pozorišta Podgorica i Centra za kulturu Tivat, po tekstu Ante Staničića, a u režiji Milana Karadžića. Danas će na Pjaci od kina biti izvedena i predstava 'Tre Sorelle' Kulturnog centra 'Nikola Đurković'" navode u saopštenju.

Kako se dodaje, pored ovih programa, počinje i muzički dio festivala, Festival gudača, pa će publika imati priliku da čuje "Pepeljugu" – Miona Topalović na violini i Davor Novak na klaviru.

Kompletan program sa satnicom može se naći na sajtu www.kotorskifestival.me.

Ovogodišnji, 27. po redu, Kotorski festival pozorišta za djecu obilježiće čak 24 igranja u okviru pozorišnog programa. Tokom 12 festivalskih dana u ovom dijelu programa biće izvedeno 16 predstava od kojih 12 premjernih i četiri revijalne.

Ovim se 27. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu, pod sloganom PUT NA MJESEC, predstavlja od 1. do 12. jula sa ukupno 109 programom. Okupljeni su umjetnici, izvođači i kreativci sa svih strana svijeta, čak 19 zemalja i to: Norveška, UK - Škotska, Španija, Njemačka, Holandija, Mađarska, Hrvatska, Turska, Srbija, Crna Gora, Izrael, Bosna i Hercegovina, Ukrajna, Luksemburg, Austrija, Rusija, Bugarska, Italija…

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније