Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: I. P. ]

29. 06. 2019. 08:48   >>  08:50 3

"MIROSLAVLJEVO JEVANĐELJE"

Državna nagrada za monografiju o vojsci

Državna nagrada "Miroslavljevo jevanđelje" za 2018. godinu dodijeljena je sinoć u Kući Rista Ratkovića istoričaru dr Srđi Martinoviću za monografiju "Crnogorska vojska 1854 -1916".

"Nagrađeno istoriografsko djelo predstavlja izuzetan doprinos istraživanju istorijata crnogorskih vojnih institucija, ali i ukupnoj crnogorskoj istoriografiji. Riječ je o jedinstvenoj i prvoj iscrpnoj studiji o crnogorskoj vojsci u najvažnijem periodu njenog djelovanja", istakla je predsjednica žirija Sonja Tomović Šundić.

Heuristička osnova ove studije, čiji je cilj sveobuhvatna obrada crnogorske vojske, veoma je široka, smatra ona, jer osim primarnih izvora iz državnog arhiva sublimira obimnu literaturu, memoarsku građu, neobjavljene rukopise, privatne i  arhive nekoliko država, brojne neobjavljene fotografije...

"Monografija je plod sveobuhvatnog i sistematskog naučnog istraživanja koje prezentuje dosadašnja znanja i donosi obilje novih saznanja i originalnih zaključaka. Žiri je zaključio da se značaj djela Srđe Martinovića ogleda i u afirmaciji crnogorskog društva, njegovog identiteta i državnog kontinuiteta", kazala je Tomović Šundić.

Iluminirani rukopis nesvakidašnje ljepote
 
Uručujući nagradu ovogodišnjem laureate, ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da je Miroslavljevo jevanđelje "iluminirani rukopis nesvakidašnje ljepote, najubjedljivije svjedočanstvo duhovnih i kulturnih strujanja na ovom, istorijom bremenitom prostoru gdje su se vjekovima prožimali uticaji Istoka i Zapada".

"Bijelo Polje i njegova okolina, kao najznačajniji kulturno-istorijski toponim rječne doline koju su milenijumima gradile 'svete vode Lima', kako će ih Aleksandar Deroko nazvati u svojoj glasovitoj studiji, mjesto je na kom su duhovnost i pisana riječ dale neka od najznačajnijih dostiguća naše kulture. Miroslavljevo jevanđelje, iluminirani rukopis nesvakidašnje ljepote, zasigurno je najubjedljivije svjedočanstvo tih duhovnih i kulturnih strujanja na ovom, istorijom bremenitom prostoru. Na njemu su se vjekovima prožimali uticaji Istoka i Zapada, što je i te kako uticalo na formalnu i stilsku originalnost ovog raskošnog manuskripta, zbog čega će ga UNESCO 2005. godine uvrstiti na strogo selektiranu listu 'Pamćenje svijeta'", istakao je Bogdanović.

Fascinatna faktografija, koju prati preko 1.300 ekskluzivnih fotografija, slika, mapa i dijagrama, predstavlja detaljan i sveobuhvatan prikaz jedne velike teme crnogorske istorije, ali i izuzetno istraživačko polazište u kom su popunjena mnoga prazna mjesta, prije svega ona koja se tiču organizacionih i tehničkih detalja vezanih za proces formiranja regularne vojske Crne Gore.

“Koliko je to važno govori nam sama epoha druge polovine XIX i početka XX vijeka, jer to jeste vrijeme kada je nivo organizovanosti vojske umnogome odražavao i nivo organizovanosti društva. Ovaj naučni rad nam, između ostalog, otkriva i nove detalje o vizonarstvu posljednja dva vladara dinastije Petrović, jer njihovo zalaganje da od naoružanog naroda stvore organizovane vojne formacije, dio je šireg procesa osnaživanja državotvornih okvira tadašnje Crne Gore”, istakao je Bogdanović.

Bijelo Polje čuva svoje multukulturne vrijednosti

Zahvaljujući se na nagradi autor monografije je podsjetio na maksimu da je čovjek skup navika, predrasuda, uvjerenja i vrijednosti, i da od pojedinca zavisi što će od toga postati dominantan dio ličnosti. 

"U svakome događaju i čovjeku treba posticati vrijednosti, večeras nas je okupila saga o takvim ljudima, a ovo je susret pera i mača kao dvije moralne crnogorske vetrikale. Pero kao simbol pismenosti i mač kao simbol ratničke tradicije iz koje izvire crnogorska izvi-iskra. U okolnostima stalne ratne opasnosti i opstajanja u teškim uslovima dugog ratovanj, za crnogorskog vojnika ratovanje je postao životni poziv, pitanje časti, pa čak i životni smisao. Uzdigla se i izgradila svijest o slobodi, koja je kroz viteško stvatanje, odnos prema oružju, predanost domovini stvorila poseban vojnički kodeks. Ratnički duh koji je usađivan u crnogorskog vojnika, davao mu je čvrstu vjeru u pravilno postupanje pri odbrani otadžbine i pobjedu novog oružja, omogućujući mu da vojno pobijedi i daleko veće i modernije naoružane armije“, kazao je Martinović, podsjećajući da prebirajući po vijugavim stazama prošlosti postajemo svijesni da je naše samo ono što smo drugima dali, preuzimajući zavještanje da sačuvano ono što su oni vjekovima branili.

Predsjednik Opštine Petar Smolović je podsjetio da Bijelo Polje čuva svoje multukulturne vrijednosti i baštini ono što je najbolje te da je zbog toga i proglašeno za najtolerantniju opštinu u Jugoistočnoj Evropi.

"Jer, ovdje u Bijelom Polju, Miroslavljevim jevanđeljem, najstarijim pisanim dokumentom kod Južnih Slovena jednako se ponose Crnogorci i Bošnjaci, Srbi i Muslimani. i svi Bjelopoljci, bez razlike, sa ponosom ističu da su njihovi, zajednički, bajkoviti pripovijedač Ćamil Sijarić i majstor imaginacije Miodrag Bulatović", kazao je Smolović.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније