Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

26. 06. 2019. 08:57 >> 15:58

KONCERT U TIVTU

Izvedena najpoznatija djela za klavir, violinu i klarinet

Peti koncert festivala "Mediteranske note" bio je posvećen trojici autora koji su među najznačajnijim u 20. vijeku – Beli Bartoku, Darijusu Mijou i Igoru Stravinskom. Djela nastala između dva svjetska rata izveli su muzičari iz Gruzije, Švajcarske i Češke.

Najpoznatija, ali i najteža djela za sastav klavir, violina i klarinet izašla su iz pera Bele Bartoka, Darijusa Mijoa i Igora Stravinskog. Pijanistkinja iz Gruzije Nino Gvetadze kaže da, iako su pred njima bila izuzetno zahtjevna djela, njene kolege i ona uživali su u otkrivanju svakog detalja.

"Bartokovi kontrasti su tri igre zasnovane na mađarskom folkloru, kompleksnih harmonija, boja i ritmova. Mijoova svita je opuštenija, čak možete zamisliti čašu vina između stavova jer je takva muzika, a u ’Vojnikovoj priči’ Stravinskog čujete mnoštvo elemenata iz njegovog najpoznatijeg djela ’Posvećenje proljeća’", kazala je pijanistkinja iz Gruzije.

Gvetadze dodaje da je izvoditi Bartokove kompozicije uvijek izazov, ali da su za pijaniste često korisni snimci kompozitora koji svira sopstvena djela.

"Daje vam osjećaj šta je želio i kako je razmišljao i bolje shvatate djelo, ali naravno, izvoditi ono što su pisali Bartok ili Stravinski, uvijek je komplikovano", kazala je Gvetdze.

Komplikovano ali i inspirativno izvoditi djela Bartoka, Mijoa i Stravinskog bilo je i za klarinetistu Milana Rerihu. Slušati originalne snimke autora, pruža mu dodatan osjećaj odgovornosti.

"Neposredno pred koncert sam slušao snimak Benija Gudmena i Bartoka koji je i napisao ’kontraste’ po njegovoj narudžbi. Iako je originalni snimak, bez ikakve obrade zvuka, pokazuje umjetničku dubinu koju moramo poštovati i osnove na kojima ćemo graditi nešto novo i ići dalje", kazao je Rehiro.

Nakon djela Bartoka, Mijoa i Stravinskog, posjetioci festivala "Mediteranske note" sjutra veče u Tivtu će se slušati gudačke sekstete Johana Bramsa i Petra Iljiča Čajkovskog.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније