Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

25. 06. 2019. 13:46 >> 17:49

MEDITERANSKE NOTE

Gudački trio, izazov za izvođače, užitak za slušaoce

Violinistkinja Baiba Skride, violista Ivan Vukčević i čelista Pablo de Naveran nastupili su na Luštici u okviru festivala "Mediteranske note". Gosti iz Letonije, Švajcarske i Španije su izveli djela Šuberta, Kodalja i Dohnanjija. Festivalski program će biti nastavljen večeras u tivatskom Centru za kulturu, koncertom pod nazivom "Između dva rata – Vojnikova priča".

Gudački trio se ne može čuti često, a rijetka su i djela napisana za taj kamerni sastav. Teoretičari muzike smatraju da su velikani koji su pisali komade za gudački trio, pružili slušaocima naročit užitak: zadivljujuć dijalog, ali i mogućnost individualnog izraza instrumenata. Violista i umjetnički direktor festivala "Mediteranske note" Ivan Vukčević kaže da je gudački trio izazov i za kompozitore, ali i za izvođače.

"Imate kompozicije harmonije u četiri glasa koje se moraju podijeliti na 3 instrumenta i to je uvijek bio veliki izazov za svakog kompozitora da napiše kompoziciju za gudački trio, ali večeras smo htjeli da predstavimo ono što se sigurno, kao što ste i sami rekli, nije u Crnoj Gori još čulo", kazao je Vukčević.

Rijetkost je u Crnoj Gori čuti i zvuk instrumenata iz 18. vijeka. U svijetu gdje se vrijednost mjeri novcem obično odzvanjaju milionske cifre koje instrumenti starih majstora poput Stradivarija, Amatija ili Landolfija dostižu na aukcijama. Za muzičare privilegija da sviraju na njima je zbog nečeg drugog.

"Posebnost Stradivarijeve i drugih violina starih majstora je što vas inspirišu da svirate najbolje što možete. Niko ne zna tajnu dobrog zvuka tih violina, ali one pomažu da ljudi čuju najbolju verziju vas", kazala je violinistkinja Baiba Skride.

"Postoje teorije, postoje studije koje su pisane godinama, ali ja bih se više složio sa njenom izjavom da bez obzira na razlog zašto su ti instrumenti toliko skupocjeni, toliko vrijedni, nas obavezuju da damo najbolje od sebe", kazao je Vukčević.

"Često se svađamo jer on ima veoma snažnu ličnost, jer ipak je star skoro 300 godina, a ja sam kao klinac koji je ušao u njegov život. Tehnički ne bih objašnjavao, ali postoji nešto u kvalitetu zvuka instrumenata starih majstora što je vrlo inspirativno, pruža vam mogućnost da istražujete, kao i širok raspon izraza", kazao je violončelista Pablo de Naveran.

Izražajnost i virtuoznost pokazaće večeras umjetnici iz Gruzije, Švajcarske i Češke na koncertu pod nazivom "Između dva rata, vojnikova priča" u tivatskom Centru za kulturu.

Petra Božović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније