Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

24. 06. 2019. 16:02 >> 16:03

I VEČERAS PRIČA ZA PAMĆENJE

"Šumanov Betoven" izveden u Tivtu

Gudački kvartet "Energie Nove" iz Švajcarske i pijanistkinja Irina Zaharenkova iz Estonije održali su koncert pod nazivom "Šumanov Betoven" u tivatskom Centru za kulturu. Koncert je dio festivala "Mediteranske note", a organizatori najavljuju još jednu muzičku priču za pamćenje večeras na Luštici, gdje će nastupiti gudački trio koji čine muzičari iz Letonije, Švajcarske i Španije.

"Šumanov Betoven" naziv je koncerta kojim su predstavljena djela nadmoćne muzičke figure i nasljednika kojem je, kao i mnogim kasnijim autorima, bio uzor i inspiracija. Kvartet "Energie Nove" i pijanistkinja Irina Zaharnekova maestralnim izvođenjem su uspjeli da prikažu duboku ekspresivnost dvojice kompozitora, ostavljajući publiku, među kojima je bilo i profesionalnih muzičara, bez daha.

"Radi se o vrlo iskusnim muzičarima koji jako dugo sviraju zajedno, koji dišu kao jedno, pa je i njihovo izvođenje bilo takvo, vrlo zrelo, sa mnoštvom izražajnih kvaliteta", kazala je teoretičarka muzike Vanja Vukčević.

"Posebno moram istaći klaviristinju Irinu koja je izvođenjem Šumanove varijacije na Betovenovu temu, nekako publiku ostavila bez daha što se rijetko dešava našoj publici, tako da u tom trenutku na kraju kompozicije kada je Irina završila svi smo prestali da dišemo kao da nas je strah da tu ljepotu ne pokvarimo", kazala je profesorica violine Nevila Buši Klakor.

Pijanistkinja Irina Zaharenkova je Šumanovu varijaciju na Betovenovu temu posmatrala kao slagalicu, koju je morala sama da sklopi.

"Kada počinjete da svirate komad čak i ne prepoznajete ovu temu…(svira), a samo djelo predstavlja tri etide, koje su kao skice. Meni je bilo naročito zanimljivo kada sam shvatila da mogu da ih poređam kako želim i kreiram dramu, koja je mogla imati i srećan kraj ali sam odlučila da idem drugim putem, razmišljajući o Šumanovom životu koji je bio odraz izuzetne unutrašnje snage, strasti, ali i nevjerovatne usamljenosti i to sam željela da prikažem", kazala je Zaharenkova.

Prikazati vezu između dvojice velikana bio je izazov i za člana kvarteta iz Švajcarske, violončelistu Pabla de Naverana.

"Betoven je, kao što znate, veoma snažna muzička figura. Njegova muzika nije bila samo divna i prijatna, već je i promijenila živote mnogih, što radi i danas. Svi kasniji veliki kompozitori su bili zastrašeni njegovom snagom, a među njima je bio i Šuman koji je prihvatio toliko toga od Betovena, što je pozitivno jer je i sam bio genije i mislim da je zaista vrijedno uočiti tu vezu", kazao je de Naveran.

Betovenov uticaj nastavlja da dopire do različitih generacija, a to ćemo zahvaljujući muzičarima iz Letonije, Švajcarske i Španije čuti i večeras. Oni će, u sklopu festivala "Mediteranske note" na Luštici izvesti djela Šuberta, Kodalja i Dohnanjija.


Petra Božović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније