Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: I. P. ]

24. 06. 2019. 09:45 >> 09:45

OBJAVLJENA KNJIGA

"Susret je najveći dar" Branke Bogavac

Knjiga sjećanja Branke Bogavac, "Susret je najveći dar", objavljena je u izdanju Narodne knjige iz Podgorice i MIBA Books-a iz Beograda.

Naša poznata novinarka koja više od 40 godina objavljuje intervjue sa najvažnijim umjetnicima iz cijelog svijeta, prvi put se upustila u pisanje o sebi, a ne o drugima.

Bogavac je, osim razgovora, objavila mnoštvo tekstova o velikim kulturnim događajima kao što su Saloni knjige u Parizu i velike izložbe ili  Međunarodni filmski festrival u Kanu.

Ovoga puta u centru pažnje su njena sjećanja na dugi i zanimljiv put koji je prešla od svog sela Bora i rodne Petnjice (Bihor), preko Beograda do Pariza. Istovremeno, to je i freska jedne epohe, nastala bez namjere da bude više od ličnog svjedočanstva, pa je samim tim riječ i o dokumentu izuzetne vrijednosti.

Knjiga obuhvata period djetinjstva i mladosti koje je provela u Crnoj Gori i Jugoslaviji, sa finim opisima kako se nekad živjelo i radilo, atmosferom rodne kuće na selu i Studentskog grada u Beogradu, druženjima…

Zatim slijedi opis njenog odlaska u Pariz, bolno napuštanje zavičaja, ali i praćenje one sretne zvijezde koja ju je vodila kroz cijeli život. Može se u ovim uspomenama naći i miris one daleke, ali i dalje čuvene 68. godine, kao i dekor Filmskog festivala u Kanu, opis nekih velikih kulturnih događaja u Parizu, na kojima je umjela da se izbori da sretne slavne pisce poput Borhesa, ali i drugim okolnostima, kao što je bio slučaj sa Sioranom, Joneskom, Ekom, jer je bila predana i uporna.

Od sjećanja koja su najprije bila namijenjena samo djeci i unucima, Branka Bogavac je izatkala jednu veoma zanimljivu knjigu za mnoge radoznale duhove koji se zanimaju za životopise i biografije. 

"Ovo je knjiga duboke odanosti sebi, rodnom mjestu, koje je uvijek opredjeljujuće, pa i kada nam se čini da to nije, odanosti prema roditeljima, bližnjima, prijateljima….znamenitim ličnostima koje je srela u životu, intervijuisala, prijateljovala”, kaže u tekstu predgovora pisac Miraš Martinović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније