Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: R.P. ]

23. 06. 2019. 14:57 >> 14:57

ATELJE DADO

"Proizvodna greška" poručuje da umjetnost nije komercijala

Izložba "Proizvodna greška", četvoro mladih umjetnika: Jelene Pavićević, Amira Džakovića, Manuela Ialonardija i Alesandra Vanđija, otvorena je sinoć u Ateljeu Dado na Cetinju.

Izložba predstavlja umjetničke radove nastale kao rezultat dvonedjeljnog boravka u rezidenciji Narodnog muzeja Crne Gore i rada u umjetničko-istraživačkoj laboratoriji "Skrivene istorije" koju su osmislile i vodile Natalija Vujošević i Ana Ivanović, koje su i kuratorke izložbe.

Umjetnost oslobođena od profita

"Naslov izložbe 'Proizvodna greška' aludira na nesigurnu poziciju umjetnosti i umjetnika u današnjem društvu, te sve češću tendenciju da se umjetnost tretira kao industrija komercijalne dekoracije, pomoćni pojačivač turističke atraktivnosti, a njena uloga kao poluge razvoja društva se smanjuje i zapostavlja", navodi se u saopštenju.

Djelovanjem u okviru ovog projekta, razgovorima među akterima radionice i izložbe, želja je bila da se doprinese razumijevanju i njegovanju umjetnosti, ne kao (masovne) proizvodnje, već kao polja koje ne treba da podrazumijeva kontrolu i nadzor u cilju predupređivanja greške i kalkulacije profita, već slobodu umjetničkog rada koji ima snagu da mijenja, ukazuje, kritikuje, reaguje i daje umjetničke odgovore na aktuelne teme, te pozitivno utiče na razvoj društva, poručuju organizatori.

Projekat prekogranične saradnje

Umjetnička djela realizovana u rezidenciji, nakon završetka izložbe, postaju dio kolekcije Narodnog muzeja Crne Gore.

Izložba i umjetnička laboratorija rezultat su saradnje Ministarstva kulture Crne Gore i Narodnog muzeja Crne Gore, u okviru projekta MONET Culture in MOtion in Adriatic NETwork of Museums, koji je finansiran u okviru prvog poziva Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora.

"Cilj projekta je stvaranje mreže muzeja i kulturnih lokacija i promocija prirodne i kulturne baštine kroz valorizaciju muzeja u smislu menadžmenta, infrastrukture i usluge", navodi se u saopštenju.

Dodatno, kako napominju, rezultat projekta će biti i poboljšanje turističke i kulturne ponude na programskom području, kao i povećanje broja posjetilaca i turista.

Ministarstvo kulture Crne Gore je na ovom projektu vodeći partner, dok su ostali partneri iz Italije Pino Pascali Muzej, ARATRO Univerzitet Molize i Regija Pulja, a iz Albanije Ministarstvo kulture i Muzej fotografije Marubi. Pridruženi partner je Opština Leće.

Izložba će biti otvorena do 28. juna.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније