Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

16. 02. 2013. 14:22 >> 14:26

CAE

"Političko sljepilo umjesto dalekovidosti"

To je bio kratak komentar organizacije "Culture Action Europe" povodom dogovora koji su lideri Evropske unije konačno postigli ovih dana u vezi sa budžetom za period od 2014. do 2020. godine.

 

 

Prema dogovorenom budžetu, koji bi trebalo da potvrdi Evropski parlament, ukupna sredstva predviđena za liniju kojoj pripada kultura nešto su veća nego u budžetu za 2007-2013, ali su 15 odsto manja od prvobitnog prijedloga Evropske komisije za naredni šestogodišnji period, saopštila je Culture Action Europe (CAE). 

Cjelokupna budžetska linija kojoj pripada kultura iznosi manje od 1,8 odsto ukupnog budžeta EU.

Prema ocjeni CAE, smanjenje te budžetske linije nema bitniji značaj za ukupan budžet EU, zbog čega predstavlja grešku ili znak pasivnosti i panike. 

Istovremeno, i sredstva za evropsku kohezionu politiku su značajno smanjena, kao i fondovi za regionalni razvoj, socijalna pitanja i interegionalnu saradnju. Manje bogati regioni u Sjevernoj Evropi mogli bi da najviše osjete to kresanje budžeta.

Investicije koje se smatraju manje urgentnim, uključujući kulturu i obrazovanje, postaju tako nemoguće. Stoga evropski projekti gube svoje dublje značenje.(Portal SEEcult.)

CAE ukazuje i da je većina zemalja EU smanjivala proteklih godina finansijska sredstva dostupna lokalnim vlastima za socijalni razvoj i jačanje kohezije. Dodatno smanjenje na evropskom nivou zato je loša vijest za sve i manifestuje nedostatak vizije. Takođe, ukazuje na tragičnu grešku davanja prednosti finansijama u odnosu na inkluziju, razmjenu i razvoj.

Pomenuta organizacija se nada da će Evropski parlament, prilikom rasprave o budžetu EU za 2014-2020, iskoristiti u potpunosti mandat koji je dobio direktno od građana. 

CAE stoga poziva poslanike Evropskog parlamenta da zauzmu čvrst stav u raspravi o budžetu i učine napor koji bi rezultovao bolje balansiranim budžetom za naredne godine, koji bi odrazio svijest o neophodnosti investiranja u oblasti kulture i obrazovanja.

Ujedno, građani su pozvani da se istim povodom obrate svojim predstavnicima u Evropskom parlamentu. 

Povodom budžeta EU za 2014-2020, CAE je svojevremeno pokrenula kampanju “We Are More”, zagovarajući povećanje budžeta za kulturu.

Kao vodeća zagovaračka mreža u oblasti kulture, "Culture Action Europe" (CAE) okuplja više od 80.000 organizacija širom Evrope koje su aktivne u oblasti kulture i umjetnosti.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније