Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

22. 06. 2019. 15:45 >> 15:45

VIOLINISTKINJA SKRIDE

Uspjeh ne mjerim novcem, već poštovanjem

Svjetski dan muzike izabran je za početak festivala „Mediteranske note“ koji je u Tivtu okupio vrhunske muzičare iz raznih krajeva svijeta. Gosti su u rekonstruisanoj sali Centra za kulturu izveli djela Mendelsona, Šuberta i Čajkovskog. Festival, čiji je medijski sponzor naša kuća, trajaće do 29.juna, a besplatni koncerti biće upriličeni u Tivtu i na Luštici.

Lakoćom izvedbe i strastvenom interpretacijom letonska violinistkinja Baiba Skride je, pokazala zašto je jedna od najtraženijih solistkinja na svijetu. Godišnje ima oko stotinu nastupa, ali je u gustom rasporedu našla termin i za Tivat.

„Prošle godine sam upoznala sjajne muzičare i priredili smo divne koncerte. Ljudi i cijelo okruženje su divni tako da sam jedva čekala da opet dođem“, kaže Baiba za TVCG.

Baiba Skride je poznata u svijetu umjetničke muzike, ali je njen život potpuno drugačiji od zvijezda drugih žanrova. Uspjeh ne mjeri novcem, već poštovanjem koje je stekla.

„Divno je kada imate poštovanje kolega muzičara i publike koja će, recimo, doći da čuje neka djela koja inače možda ne bi, zato što vas poznaje i vjeruje da će to što radite biti dobro. Tako zapravo vi možete uraditi nešto za muziku“, poručuje Baiba.

U Tivtu je i poznati violinista Oleg Kaskiv, koji važi i za jednog od najboljih violinskih pedagoga današnjice. Vođa je Solista Menjuhinove akademije u Švajcarskoj.

„Želimo da vam predstavimo svoju kulturu i duh muzike koju izvodimo. Nadamo se da ćemo uspjeti da prenesemo lijepe i pozitivne poruke divnoj tivatskoj publici“, navodi Oleg.

Među petnaest studenata Međunarodne Menjuhinove muzičke akademije je i Jana Stojanović, koja je na školovanju u Švajcarskoj godinu i po.

„Akademija je mala, nas je petnaestoro sveukupno studenata koji smo nastupili večeras, živimo zajedno, radimo zajedno, stvaramo muziku zajedno i vrlo smo kompaktna grupa, tako da utisci su sjajni“, poručuje Jana.

Solisti Menjuhinove akademije večeras će nastupiti na Luštici gdje će izvesti devet djela nastalih krajem devetnaestog i u dvadesetom vijeku.

Koncert će početi u 21 sat i 30 minuta, a ulaz je besplatan.

Petra Božović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније