Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

21. 06. 2019. 19:04 >> 19:08
1

BOGDANOVIĆ - KAŠĆELAN

Što prije početi gradnju Centra za kulturu Prijestonice

Realizaciju projekta izgradnje Centra za kulturu Prijestonice Cetinje, ali i drugih koji bi mogli biti realizovani uz podršku Ministarstva kulture, potrebano je što prije započeti, ocijenjeno je na sastanku ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i gradonačelnika Prijestonice Aleksandra Kašćelana.

Kako je saopšteno, Bogdanović je boravio danas u posjeti Prijestonici Cetinje, gdje je sa Kašćelanom i njegovim timom razgovarao o protekloj i budućoj saradnji u oblasti kulture.

"Na sastanku je konstatovano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Ministarstva kulture i Prijestonice Cetinje, uz ocjenu da ona treba biti dodatno unaprijeđena kroz zajedničke aktivnosti i inicijative. Sagovornici su razgovarali o ovogodišnjim aktivnostima iz oblasti kulture, ali i o dugoročnim projektima Prijestonice Cetinje. U tom kontekstu, posebno su istakli zajednički interes da što prije započne realizacija projekta izgradnje Centra za kulturu Prijestonice Cetinje, ali i drugih koji bi mogli biti realizovani uz podršku Ministarstva kulture", saopštenilo je Ministarstvo.

Bogdanović je kazao da je, samo tokom prošle i ove godine, Ministarstvo kulture u projekte na Cetinju uložilo gotovo 400 hiljada eura.

"To jasno govori o tome u kojoj smo mjeri posvećeni ovom gradu kao kulturnom centru i prijestonici države. Svakako, ne želimo da stanemo na tome – apsolutno smo otvoreni, ne samo za dalja ulaganja, već i za konkretan doprinos lokalnoj kulturnoj sceni, kroz rad brojnih nacionalnih institucija kulture koje su smještene na Cetinju", istakao je Bogdanović nakon današnje posjete.

On je izrazio i posebno zadovoljstvo zbog činjenice da je Ministarstvo kulture u okviru programa „Kreativna Crna Gora“, već u toku prvog poziva, podržalo ideje više umjetnika sa Cetinja. Ministar je uputio poziv stvaraocima iz tog grada da učestvuju na drugom konkursu, koji će biti raspisan tokom predstojećih mjeseci.

Tokom razgovora, kako se navodi u saopštenju, konstatovano je i kako poseban aspekt zajedničkog rada treba da predstavljaju projekti na planu kulturne baštine, tim prije jer su međunarodni fondovi u sve većoj mjeri otvoreni za ideje iz te sfere.

Gradonačelnik Kaščelan kazao je da je sastanak bio veoma sadržajan i fokusiran na najznačajnije projekte iz oblasti kulture koji su u toku ili bi trebalo da započnu, a odnose se, između ostalog, na budući Centar za kulturu, koji je predviđen Programom razvoja Prijestonice, i na Park pjesnika.

"Imamo opredijeljena sredstva za projektovanje Centra za kulturu, tako da očekujemo da ćemo do kraja godine raspisati tender", rekao je Kašćelan. On je dodao da je lokalna uprava dobila punu podršku Ministarstva za realizaciju projekta kupovine zemljišta na kojem se nekada nalazio hotel Lokanda i za rekonstrukciju Studentskog trga.

On je pojasnio da će već na prvom narednom zasjedanju lokalnog parlamenta odbornici biti u prilici da se izjasne o projektu Lokanda, navodeći i da bi relativno brzo trebalo da započne sanacija fasada na Rijeci Crnojevića u okviru projekta "Beautiful Cetinje", koji Prijestonica i Ministarstvo realizuju u saradnji sa UNDP.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније