Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila M.L.B. [ cetinjskilist.com/TVCG ]

14. 06. 2019. 08:44   >>  08:50 5

KNJIGA MIŠKA VUKOVIĆA

Hronika političke borbe i afirmacije Crne Gore

U Ministarstvu kulture na Cetinju promovisana su dva nova toma serijala ,,Svedok kao svjedok” čiji je autor Miodrag Miško Vuković.

Objedinjeni su to politički komentari i eseji, svjedočanstva koja govore o političkom životu Crne Gore u posljednje dvije godine.

Opus Miška Vukovića zasnovan je na emancipatorskom odnosu, kazao je književnik Borislav Cimeša, ističući da je autor obradio ključne teme koje, kako je rekao, opterećuju crnogorski narod i naciju i crnogorsko društvo u cjelini.

Počev od kodiranja crnogorskog jezika kao velikog međunarodnog priznanja za obnovljeni crnogorski jezik, raspravlja pitanja nove carinske unije, Srpske kuće u Crnoj Gori, 10 godina nove ustavnosti i poziciju Srpske pravoslavne crkve.

“On je kritičar svetosavskog, pravoslavnog fundamentalizma, ima izuzetan odnos prema rješavanju crnogorskog pravoslavnog crkvenog pitanja”, kazao je Cimeša.

Prema riječima književnog kritičara Vlatka Simunovića, u knjigama Miška Vukovića je zastupljeno njegovo cjelokupno političko biće, hronika njegove političke borbe i svjedočenje čovjeka koji, kako je rekao, aktivno afirmiše interese Crne Gore.

“Zaista je zadovoljstvo čitati tekstove Miška Vukovića, oni su prava dragocjenost za aktuelno, a i za neko buduće razumijevanje političkog života u Crnoj Gori. Zamišljam za 15, 20 ili 30 godina, nekog ko sve to čita, kako će biti zapanjen, pa će provjeravati da li je to o čemu Vuković piše zaista bilo, jer se Vuković sa drugovima suprotstavio jednoj politici čiji je moto - što gore, to Crnoj Gori bolje”, kazao je Simunović.

Govoreći o knjigama Miodraga Vukovića, profesorka crnogorskog jezika i književnosti Aleksandra Vuković kazala je da je istorija „upravo takva da će imati posla sa ovim knjigama'' .

“Jer ja kao svjedokinja ovih događaja, i mi u crnogorskom parlamentu možemo da kažemo, tačno je i istinito sve što je Miško Vuković u ovim knjigama napisao”, poručila je Vuković.

Miodrag Vuković se zahvalio svima koji su, kako je rekao, došli da popričaju o nečemu što je njega angažovalo i kako ističe, angažuje ga i dalje.

Ne samo posljednjih 20 godina koliko traje moje pisanje ove edicije, nego 40 godina pisanja. Vidite kako se lijepo može pričati, a doći iz Pive u našu svetinju - na Cetinje – kazao je Vuković.

Predstavljanje knjige „Svedok kao svjedok“ organizovali su JU Biblioteka i čitaonica "Njegoš " i Crnogorski kulturni forum.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније