Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

08. 06. 2019. 10:59 >> 11:02

ŠTIVO ZA DJECU

Promovisani romani "Fluk“ i "Fluk i Kana"

U prostorijama Javne ustanove srednje mješovite škole "Vuksan Đukić" u Mojkovcu danas je organizovana promocija romana za djecu i mlade, autorke doc.dr Andrijane Nikolić. Romani "Fluk“ i "Fluk i Kana" su rezultat suživota čovjeka i psa, ali iz perspektive psa Fluka, koji je glavni lik u romanima i ujedno narator koji iz prvog lica pripovijeda o svom "ljudskom životu" u koži zlatnog retrivera.

Autorka Andrijana Nikolić je naglasila da su oba romana namijenjena svim generacijama, jer svojim univerzalnim porukama o ljubavi, porodici, iskušenjima, posjeduju esenciju odabranih emocija kojima je prožeta svaka porodica. Roman „Fluk“ je imao prvo izdanje 2011. i u njemu je istoimeni junak, pas Fluk "ispripovijedao" svojih pet "ljudskih godina", ali i sve ono što prati odrastanje: nestašluci, prva prijateljstva, bonton, putovanja, ali i neraskidivu sponu sa porodicom u koju je dospio. Ove godine roman "Fluk" je dobio nastavak "Fluk i Kana" pa je autorka odštampala i drugo izdanje romana "Fluk".

"Govoriti o ljubavi, ali iz perspektive psa, nije nimalo jednostavnom, ali suočeni sa čestim pojavama zlostavljanih životinja, autorka je svijet ljudi prikazala kroz pseću naraciju. Iako je govor životinja karakterističan za basne i bajke, ona je vještim narativnim postupkom iznijansirala postupke ponašanja u međuljudskim odnosima i odnosima životinja, ukazujući na činjenicu da smo svi emotivna bića sa sklonošću zaštite svojih porodica", kazala je moderatorka promocije, profesorica Dubravka Pantović. Porodica je mikrostrukturna jedinica svakoga društva i osnovna vodilja oba romana je skoncentrisana na porodicu i sve vrijednosti koje se rađaju iz kvalitetnih porodičnih odnosa.

Obzirom na to da se autorka ova dva romana posvetila izučavanju dječije književnosti crnogorskih pisaca, ovom prilikom je promovisala i knjigu Pripovijetke, pok.profesora Vuka Minića, koju je priredila i odštampala s namjerom da je u projektu "Putevima Vuka Minića" pokloni osnovnim školama u onim mjestima koja su značajna za rođenje, odrastanje, te poslovni i privatni život poznatog profesora Minića koji je rođen u Prošćenju (opština Mojkovac), predavao ruski jezik na katedri za ruski jezik i književnost u Nikšiću, bio poslanik u Skupštini Crne Gore, a živio u Tivtu.

Na opšte zadovoljstvo svih prisutnih, doc.dr Andrijana Nikolić je saopštila da je 4.juna za sve nikšićke osnovne škole, kojih je ukupno 13 obezbijedila i podijelila knjige, a na današnjoj promociji uručila je knjige za biblioteke svih osnovnih škola u mojkovačkoj opštini, za biblioteku Centra za kulturu i za biblioteku organizatora promocije, srednju mješovitu školu, na čemu se joj se u ime kolektiva zahvalio Dejan Vuković, direktor.

Promocija je nastavljena izletom do Vukove velike livade koja je bila i motivska okosnica njegove zbirke pripovijedaka „Naša velika livada“ (2000), a sjećanje na pok.prof Vuka Minića osvježio je njegov dugogodišnji prijatelj i komšija prof.Ljubodrag Mrdović, akademski vajar, opisujući ga kao velikog čovjeka sa kojim je drugovao od djetinjstva do Vukove perane smrti 22.aprila 2003.godine.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније