Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Pobjeda; Objavio: O.Z. ]

08. 06. 2019. 08:16 >> 08:16

"LES POLONIALS"

Slika Dada Đurića prodata za 112.500 eura

Slika “Les Polonials” iz 1959. godine, crnogorskog slikara Miodraga Dada Đurića, prodata je 6. juna na aukciji kuće “Sotbi” (Sotheby’s) u Parizu za 112.500 eura, što je višestruko veći iznos od početne cijene.

Đurićeva slika, koja je bila procijenjena između 20.000 i 30.000 eura, prodata je za 90.000 eura na čekić, a konačno postignuta cijena je 112.500 eura. To je, prema podacima kuća Arte, rekordna cijena za prodaju Đurićevog djela formata 97×130 cm, prenosi Pobjeda.

Kako prenosi portal SEEcult, ulje na platnu “Les Polonials” bilo je u privatnoj kolekciji u Francuskoj, a prema podacima kuće “Sotbi” izlagano je 1967. godine na njegovoj samostalnoj izložbi u galeriji “AndreFrangois Petit” u Parizu, te na izložbi “Passions” u Musee d’Art Moderne de la Ville de Paris, kao i na izložbi “Privees” krajem 1995. i početkom 1996. godine, takođe u Parizu. Đurićeva djela i dosad su dostizala na aukcijama u kući “Sotbi” cijenu od više od 50.000 eura, pa je tako, recimo, ulje na platnu “Bez naziva” iz 1964. godine (99 x 88 cm) prodato za 60.000 eura, a slika Rhinoceros iz 1972. godine (146,5 x 115 cm) dostigla je 56.250 eura.

Miodrag Dado Đurić (1933 – 2010), rođen na Cetinju, završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Marka Čelebonovića, uz čiju se pomoć 1956. godine preselio u Pariz. U Parizu je radio u jednom ateljeu litografije, gde je upoznao Zana Dibifea i Roberta Matu, a potom i Danijela Kordijea, koji postaje prodavac njegovih dela.

Prvu samostalnu izložbu imao je 1958. u galeriji “Danijel Kordije”. Bio je član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) i predstavljao je Crnu Goru na Venecijanskom bijenalu. Djela mu se nalaze u kolekcijama mnogih svjetskih muzeja (Bobur, Gugenhajm, Stedelijk… ) i galerija, kao i u privatnim kolekcijama. Između ostalog, imao je 1981. godine retrospektivu u Boburu.

Preminuo je 27. novembra 2010. u Pontuazu u Parizu, u 78. godini, nakon duže i teške bolesti. Sahranjen je prema sopstvenoj želji u Košćelama blizu Rijeke Crnojevića. Na Cetinju je 2012. godine u njegovu čast otvorena Crnogorska galerija umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”, a od 2002. godine u tom gradu, u okviru Narodnog muzeja Crne Gore, djeluje i Atelje Dado, otvoren u bivšem umjetnikovom ateljeu. U Beogradu mu je veliki omaž priredila i galerija “Haos” 2010. godine, koja je ekskluzivnom izložbom njegovih crteža, skicen blokova i gravira, obilježila 15 godina svog postojanja.

Nedavno je burne reakcije izazvala Đurićeva izložba u JU Muzeji i galerije u Podgorici zbog sumnje da sadrži falsifikate, na šta je upozorila umjetnikova ćerka Amaranta Szidon, zahtijevajući da se sa postavke ukloni nekoliko djela, a posebno dva kolaža. Takođe, tražila je od organizatora izvinjenje. Stručna komisija je, podsjetimo, ove nedjelje utvrdila da su radovi autentični, tj. da ih je naslikao Dado Đurić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније