Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

05. 06. 2019. 16:16 >> 16:16

BOGDANOVIĆ I DMOHOVSKI

Podsticaćemo nova partnerstva u oblasti kulture

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas sa ambasadorom Republike Poljske u Crnoj Gori Arturom Dmohovskim.

Tokom razgovora, više riječi bilo je o dosadašnjoj saradnji dvije države, ali i o prostoru za zajedničke aktivnosti na planu kulture tokom predstojećeg vremenskog okvira.

Bogdanović je kazao kako je u fokusu dosadašnje saradnje na polju kulture bila oblast zaštite baštine. S tim u vezi, on je kazao kako je nedavno dobio poziv ministra kulturne baštine i potpredsjednika Vlade Poljske Pjotra Glinskog da posjeti tu državu.

Bogdanović i Dmohovski saglasili su se kako uspješan vid saradnje na polju kulture predstavljaju aktivnosti na arheološkim istraživanjima u Risnu, gdje su od 2000. godine prisutni stručnjaci iz Poljske.

Ambasador Dmohovski je istakao kako je Poljska u potpunosti otvorena za nova partnerstva u sferi kulture, kako na planu prenošenja iskustava, tako i u pogledu konkretnih aktivnosti i projekata.

Tokom razgovora istaknut je značaj skorog potpisivanja Izvršnog programa saradnje. Ovim programom biće predviđeno realizovanje projekata koji se odnose, između ostalog na digitalizaciju bibliotečke građe, saradnju u oblasti arheologije, prevodilačkih projekata, saradnju u oblasti kinematografije, performansa, muzike, učešća na festivalima i manifestacijama, kao i saradnju u oblasti zaštite i očuvanja materijalne i nematerijalne kulturne baštine i arhivske djelatnosti.

S tim u vezi, današnji sagovornici zaključili su da bi od posebnog značaja moglo biti uspostavljanje saradnje ustanova kulture dvije države, te, u perspektivi, njihova zajednička realizacija projekata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније