Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 06. 2019. 22:38   >>  22:38

INSTALACIJA "KORACI"

Otvorena izložba italijanskog umjetnika Alfreda Pirija

Izložba instalacije "Koraci" italijanskog umjetnika Alfreda Pirija otvorena je večeras u Centru savremene umjetnosti Crne Gore. Večerašnji događaj, upriličen povodom Dana državnosti Republike Italije i 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Italije, otvorio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

On je kazao kako Pirijeva instalacija predstavlja savremen umjetnički rad, u kojem je jasno prepoznatljiv odraz odvažnosti koju su nam, kao model, ostavili umjetnički tragaoci i rušitelji konvencija evropskog juga.

"Promišljanje veza između prostora i djelovanja, čime se gradi odnos bogat značenjem i emotivnom energijom, primarni je zadatak Pirijeve umjetnosti. Sve to čini da je rad Alfreda Pirija ujedno i veoma prikladan u danima kada slavimo jubilej saradnje naša dva naroda, jer on aktivira one veze koje nisu vidljive u zoni praktičnih i političkih odnosa, već se kriju u dubokim slojevima duha prostora i istorijskog iskustva", istakao je on.

Ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli kazao je kako je Alfredo Piri svestrani umjetnik sa međunarodnim renomeom.

"Po mom mišljenju, večeras prisustvujemo više jednom “kulturnom događaju” nego izložbi, koji je zamišljen i kao priprema za proslavu Dana državnosti Republike Italije, koja će biti održana sjutra na Cetinju. Sve to je dio brojnih manifestacija koje organizuje naša Ambasada povodom proslave 140. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Crne Gore, uspostavljenih u vrijeme kada su obje države bile kraljevine", naglasio je on.

Rad „Koraci“ izložen je u galeriji „Klub“ u Centru savremene umjetnosti. Izložba je realizovana posredstvom Ambasade Republike Italije u Crnoj Gori i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Alfredo Piri rođen je 1957. godine u Kozenci, a tokom dužeg niza posljednjih godina radi i stvara u Rimu. Bavi se slikarstvom, skulpturom, radovima na papiru i ambijentalnim djelima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније