Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila M.L.B.

01. 06. 2019. 09:03 >> 09:02

IZLOŽBA

"Eros, krv i svetost" u Rimu

Povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Italije i 13 godina od obnove crnogorske nezavisnosti, sinoć je u Rimu otvorena izložba "Eros, krv i svetost", autora Dimitrija Popovića i Anastazije Miranović.

Riječ je o multidisciplinarnom umjetničko-modnom projektu koji je prošle godine predstavljen crnogorskoj publici na Cetinju i koji sadrži istoimenu izložbu slika Dimitrija Popovića, njegovu knjigu posvećenu biblijskim ženama – Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni, kao i namjenski rađenu kolekciju istoričarke umjetnosti i modne kreatorke dr Anastazije Miranović.

Na otvaranju izložbe govorili su ministar kulture Crne Gore, Aleksandar Bogdanović, ambasadorka Crne Gore u Italiji, dr Sanja Vlahović i viceministarka vanjskih poslova Republike Italije, Emanuela Claudia del Re.

“Korespodencija između likovnih radova Dimitrija Popovića i modnih kreacija Anastazije Miranović, odvija se u punktiranju simboličkih i arhetipskih tačaka u trouglu erotskog, tjelesnog i sakralnog, a sve to u kontekstu reinterpretacije ekcesa ženskog, kako u mitu tako i u istoriji”, kazao je, otvarajući izložbu ministar Aleksandar Bogdanović.

On je istakao kako je Dimitrije Popović značajnim djelom svog opusa pokazao posebnu zainteresovanost za sve one pojavnosti ženskog principa u kojima su upravo krv i eros remetili često isuviše naglašenu transcedentnost velikih priča, čineći da se pojam svetosti razlije u sam život.

"Dimitrije Popović jeste umjetnik koji jasno referira na bogato nasljeđe takvih umjetničkih subverzija, ali se isto tako u njegovim radovima otkrivaju i sve one spekulativne provokacije koje su tijelo učinile jednom od najprisutnijih tema dvadesetovjekovne teorije, što posebno nalazimo u radovima Mišela Fukoa. Zato se može reći da Popović pripada onoj provokativnoj liniji savremene likovnosti u kojoj je na umjetnički način realizovana svojevrsna semiotika tjelesnog", naglasio je Bogdanović i dodao da su u njegovim radovima vidljive one delikatne relacije između tijela i istorije, iz kojih nam se tijelo ukazuje kao remetilački faktor svakoj moći koja je težila monolitnosti, a žensko tijelo je u takvim težnjama podlijegalo najvećem stepenu cenzure.

Ministar kulture Crne Gore naveo je kako je Anastazija Miranović ovu Popovićevu pobunu protiv dogmatskih zadatosti, oličenu u odbrani ženskog kao remetilačkog, transponovala u kreacije koje svojom amblematičnošću unose neophodnu dozu provokacije u proklamovanu suzdržanost ženske pojavnosti, na čemu su insistirali kako patrijarhat i puritanstvo tako i svi ostali konzervativni ideološki koncepti.

"Zato se ovi odjevni predmeti mogu doživjeti kao svojevrsno dopisivanje mukotrpne priče ženskog iskoraka iz svedenog prostora privatnosti, koji su joj omeđile jednako istorija i tradicija. Kreacije Anastazije Miranović upečatljiv su označitelj ženske individualnosti, a njene korijene, između ostalog, nalazimo upravo u sudbinama Judite, Salome i Marije Magdalene, čije su akcije poslužile Dimitriju Popoviću da stvori svojevrsni registar ženskog subjektiviteta i subverzivnosti", zaključio je Bogdanović.

Otvaranju izložbe "Eros, krv i svetost" prisustvovao je veliki broj zvanica iz kulturnog i političkog života, između ostalih UNESCO direktorica za nauku i kulturu za Evropu, Ana Luiza Massot Thompson – Flores; generalni direktor ICCROM-a, Webber Ndoro, predstavnici diplomatskog kora, italijanskog parlamenta i institucija, rektori i univerzitetski profesori.

Događaj je organizovan uz pomoć i podršku Ambasade Crne Gore u Rimu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније