Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

24. 05. 2019. 15:57   >>  15:55

KOMEMORACIJA U CNP-U

Odlaskom Janketića pozorište ostalo bez kralja

Komemorativni skup povodom smrti Mihaila Miše Janketića održan je u Crnogorskom narodnom pozorištu, u kojem je jedan od najvećih jugoslovenskih glumaca odigrao brojne značajne uloge. Njegove kolege, direktorka CNP-a i ministar kulture govorili su o ličnosti i djelu Janketića, a komemoracija je završena aplauzom koji je trajao nekoliko minuta.

Miša Janketić danas bi napunio 81 godinu, zato je taj datum i odabran za komemorativni skup u Crnogorskom narodnom pozorištu. Od velikog glumca oprostili su se njegovi prijatelji i kolege, među kojima su reditelj Blagota Eraković i glumac Slobodan Marunović.

Eraković je kazao da je Janketić univerzalni talenat, rođeni glumac podjednako dobar i u komičkim i u tragičkim dramskim ulogama.

"Njegova imaginacija, mašta, snaga, intuicija se graničila sa metafizikom. Po tome sam ga svrstao ne u princa, kako su ga za života zvali, već u kralja južnoslovenske glume i pozorišta", istakao je Eraković.

Marunović je naglasio da je višedecenijska misao posvećena teatru i životu što je bilo neodvojivo za njega, prerasla u remek djelo teatra i života Mihaila Miše Janketića i smjestila njegovo ime u besmrtne duhove.

Miša Janketić je crnogorskoj pozorišnoj sceni podario neke od najupečatljivijih uloga, kralja Nikolu i Marka Miljanova. Prvu ulogu u Crnogorskom narodnom pozorištu odigrao je 1972, a posljednju 2005. godine.

"Govore o Mišu oni koji su imali privilegiju da sa njim rade i stvaraju, da sa njim dijele trenutke na sceni i van nje, pričaju o njegovoj mudrosti, duhovitosti, potvrđuju da je bio briljantan glumac koji je sa lakoćom stvarao i igrao, glumac rijetke erudicije i iznad svega, častan čovjek", kazala je direktorica CNP Zorana Kralj.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je istakao, da je posvećenost kojom je Janketić prilazio svakoj ulozi, stvorila između njega i publike poseban odnos - njegovoj scenskoj pojavi uvijek se do kraja vjerovalo.

"Njegova je gluma pored zanatskog perfekcionizma bila pokretana i kompleksnim životnim iskustvom koje mu je omogućilo da se suvereno kreće u jednom širokom registru emocija čiju je iskrenost publika uvijek prepoznavala" naglasio je Bogdanović.

Mihailo Miša Janketić sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније