Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

23. 05. 2019. 14:28   >>  14:34

GOSTOVANJE KRALJEVSKOG POZORIŠTA

Aplauz u Briselu za "Kapital" Andraša Urbana

Predstva "Kapital" u režiji Andraša Urbana, nakon igranja u Nacionalnom teatru u Varni, upisala je još jedan uspjeh na gostovanju u Briselu.

Kako saopštavaju iz Kraljevskog pozorišta, 19. maja u Valéu, prostoru od 6.000 kvadratnih metara posvećenom umjetnicima i ljubiteljima umjetnosti izvedena je dramatizacija Marksovog "Kapitala", a belgijska publika, među kojom su bili i predstavnici Ambasade Crne Gore, pozdravila je ansambl ovacijama.

"Izuzetno sam zadovoljan što je Kraljevsko pozorište večeras u Briselu i što i na ovaj način pokazujemo da umjetničko stvaralaštvo i kreacija najvišeg nivoa ruše sve barijere i granice. Bilo bi dobro ukoliko bi i druga crnogorska pozorišta sa svojim projektima izlazila iz granica Crne Gore i regiona i promovisala ne samo našu nacionalnu kulturu, nego sve ono što danas čini supstrat naših društava na jugu Evrope. Predstava je na mene ostavila izuzetan utisak, jer se tiče vječitih aktuelnih i najdubljih pitanja, tiče se ljudske egzistencije i društvenog progresa", kazao je Vladimir Radulović, crnogorski ambasador u Belgiji.

Reditelj Andraš Urban potpisuje adaptaciju i vizuelni identitet predstave, muziku Irena Popović Dragović, a talenat Jelene Laban, Jelene Šestović, Pavla Prelevića i Stevana Vukovića ocijenjen je kao čudesan.

Belgijska rediteljka Ana Romano imala je samo riječi hvale za režiju i glumce i kazala da kada neka predstava ili ideja imaju dobru bazu, ne može drugačije ni biti, a pohvale su uputili i glumica Aurora Marion, aktivista Partije radnika u Belgiji Dominik Mius i Jerom Tellin, jedan od partnera u projektu EU Collective plays!.

"Vedrana Božinović, dramaturg predstave je Marksov 'Kapital' iščitavala kao priču o čudovištu koje će nas progutati, što se jasno vidi u sceni prvobitne akumulacije kapitala, a potom i kroz objašnjenje materijalizma koji guta golog čovjeka. Surovost potrošačkog društva je stvarnost našeg vremena, a opet najviše stvarnost tog istog zapadnog svijeta. Upravo zbog te perspektive, publika u Briselu imala je razlog više da zaokruži svoje utiske o 'Kapitalu' koji stiže iz Crne Gore" navodi se u saopštenju Kraljevskoh pozorišta.

Predstava je jedna od posljednjih predstava Kraljevskog pozorišta Zetski dom, nastala pod okriljem Kreativne Evrope, kroz projekat "EU Collective plays!". Naredno igranje van matične scene biće 29. maja u Slovenskom narodnom gledališču u Ljubljani.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније