Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

19. 05. 2019. 11:27   >>  11:27

PRIGODAN PROGRAM

CG obilježila Međunarodni dan muzeja

Narodni muzej Crne Gore obilježio je Međunarodni dan muzeja u subotu cjelodnevnim sadržajnim programima, uključujući otvaranje dvije izložbe.


Iz Narodnog muzeja je saopšteno da je riječ o izložbama pod nazivima Začarani svijet Marijane i Branimira Gušića i Ambijentalni ukrasi na crnogorskom dvoru, dok su u okviru programa Noć muzeja, sve muzejske jedinice, do ponoći, besplatno otvorile svoja vrata za posjetioce.

Izložba Začarani svijet Marijane i Branimira Gušića, u organizaciji Etnografskog muzeja Crne Gore, Zavičajnog muzeja Nikšića i Etnografskog muzeja iz Zagreba, otvorena je u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju. 

„Izložba je posvećena poznatim hrvatskim naučnicima, istraživačima i strastvenim planinarima, Marijani i Branimiru Gušiću, koji su pored rodne Hrvatske, u okviru istraživanja dinarske kulture, istraživali djelove današnje Crne Gore, odnosno Durmitorski kraj, Polimlje, Prokletije, Zatrijebač, Skadarska krajina i Boka Kotorska“, navodi se u saopštenju.

Otvarajući izložbu, ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao kako danas djeluje fascinantna sposobnost tih dvoje naučnika da u multidisciplinarnom radu ostvare izuzetne rezultate, ne spuštajući ljestvicu visokih naučnih standarda ni na jednom polju djelovanja, čak ni u turbulentnim vremenima koji su obilježili prošli vijek.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, Anastazija Miranović, navela je da je to samo početak plodotvorne saradnje tri institucije koje su priredile izložbu, kao i da se njom želi prikazati segment bogatog etnografskog nasljeđa Crne Gore. 

Otvaranju izložbe prisustvovao je i ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veseljko Grubišić.

Izložba Ambijentalni ukrasi na crnogorskom dvoru otvorena je u Njegoševoj Biljardi, na kojoj je prezentovano bogato kulturno nasljeđe pohranjeno u Muzeju kralja Nikole, koje se odnosi se na dekorativne i upotrebne predmete koji su činili sastavni dio dvorskog enterijera.

Direktorica Muzeja kralja Nikole, Tatijana Jović, kazala je da je na izložbi predstavljen dio predmeta bogate kolekcije primijenjene umjetnosti, nastalih krajem XIX i početkom XX vijeka, u vrijeme univrezalnog umjetničkog pravca koji je težnjom za uspostavljanje jedinstva života i umjetnosti ostavio snažan pečat u promišljanju i dekoraciji prostora crnogorskog dvora.

Narodni muzej Crne Gore, povodom Međunarodnog dana muzeja, organizovao je i niz pratećih programa – likovne radionice za djece Abeceda muzeja i Pozdrav iz muzeja, projekcije filma o Dadu Đuriću, kao i predavanje pod nazivom Hasenina logoraška košulja o životu Hasene Terzić, koja je bila zatočenica, između ostalih, logora na Banjici i u Revensbruku u Njemačkoj. 

Nakon predavanja održan je mini koncert na harmonici u izvođenju Nikole Ševaljevića.

Međunarodni dan muzeja ustanovio je 1977. godine Međunarodni savjet za muzeje (ICOM), a ovogodišnja tema je Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije i ona naglašava važnost muzeja u savremenom društvu koje se nalazi pred izazovima tehnološkog napretka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније