Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: M.L.B.

16. 05. 2019. 11:04   >>  12:43

NA CETINJU

Otvorena izložba "Mignonnettes"

Izložba pod nazivom "Mignonnettes" renomiranog crnogorskog autora Srđana Vukčevića otvorena je sinoć u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju.

Autorka izložbe, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka Anastazija Miranović, kazala je da Vukčević dekonstuiše prošlost da bi „stvari postavio na pravo mjesto“, ljepše, ugodnije mjesto za život, novi život, koji im suštinski pripada.

Ona je istakla da njegovi radovi predstavljaju svojevrsni „egzodus u nostos“, ukazuju da svaki povratak „kući“ ne može da izbriše „ne-dom“, iskustvo stranca.

„Ezoterični svjetovi Srđana Vukčevića mali su potentni čuvari ljubavi, ljepote u izvornoj esenciji“, zaključila je Miranović.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da je Vukčević zasigurno jedan od najzanimljivijih i najznačajnijih crnogorskih likovnih stvaralaca.

On je istakao da Vukčevićeve slike imaju sentimentalnu, romantičnu, atmosferu.

„Često se radi o predmetima, tkaninama i posudama koje je zapamtio u djetinstvu i pohranio u svoju riznicu uspomena. Poetska energija autora preliva se iz ovih djela i svako od nas je osjeća i doživljava prema sopstvenim kapacitetima“, naglasio je Vuković.

Vukčević je rođen u Podgorici 1959. godine, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Osnovne i postdiplomske studije slikarstva završio je na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta u Beogradu. Do sada je imao preko 50 samostalnih izložbi i skoro 300 grupnih i kolektivnih nastupa. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja, između ostalih i najvećeg crnogorskog državnog priznanja - Trinaestojulske nagrade.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i ministar kulture Aleksandar Bogdanović

Izložba čiji je organizator Narodni muzej Crne Gore trajaće do 15. juna.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније