Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Radio Crne Gore, Objavila: J.B.Č. ]

14. 05. 2019. 23:52   >>  23:52

PO ŠVEDSKOM FILMU

Premijera predstave "Persona" odigrana u BP

Premijera predstave "Persona" Ingmara Bergmana, u režiji Stevana Bodrože, za koju je po kultnom švedskom filmu, adaptaciju uradila Dragana Tripković, održala se večeras u sali bjelopoljskog Centra za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo" s početkom u 20 sati.

U predstavi igraju Nada Vukčević i Vanja Jovićević.

"Persona" je rađena u produkciji Alternativne teatarske aktivne kompnije (ATAK), Centra za kulturu "Vojislav Bulatović – Strunjo" iz Bijelog Polja, KIC-a „Budo Tomović“ iz Podgorice i Grupom za istraživanje i razvoj kulturne politike. Projekat je pomogla Opština Bijelo Polje. 

"Bergmanova 'Persona' je lirska vivisekcija čovjekove nemoći da nešto osjeti... bilo sreću... bilo tugu... bilo povezanost s drugim bićem. Centralna misterija, voljno ćutanje glavnog lika, Elizabet Fogler, ostaje samo po sebi nedokučena tajna... magično, zastrašujuće, nesaznatljivo kao uglačana lica kamenih idola. Drama počinje tamo gdje istražujemo šta ta tišina, ta odlučnost da se ne komunicira, budi u nama 'običnim ljudima', u jednoj sestri Almi koja je naivno pogledala u okamenjene dubine idolovih očiju. Užas praznine i tuge koji nam se vraća iz vanvremenskog ogledala besmisla, iz odluke da se u životu više ne učestvuje, poražavajući je, lomi... kao što slomljena biva i sestra Alma... zdrobljena pod žrvnjem pitanja da li je ikada išta što je osjećala ili doživjela imalo smisla. Budi li se u njoj neka prkosna, životinjska volja za opstankom? I to ostaje otvoreno ali i prisutno, kao nesigurna, treperava nada. Na ovako kompleksne motive u teatru se može odgovoriti samo scenskom poemom, samo lirsko-dramskom zagonetkom. Srećan sam što je ATAK jedno od rijetkih utočišta gdje su takav skok u nepoznato, ali i takva bol postavljanja najtežih pitanja, mogući", zapisao je o predstavi Stevan Bodroža.

Predstava "Persona" je dio projekta "Sjeverne scene - razvoj publike i podsticanje pozorišne produkcije u Centrima za kulturu na sjeveru Crne Gore", putem konkursa Ministarstva kulture, u svrhu afirmacije kulturne nezavisne scene, za NVO u Crnoj Gori.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније