Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

16. 02. 2013. 09:24 >> 09:22

FEŠTA

Večeras maskenbal u Kotoru

Kotorski festival počeo je feštom 14. februara u dvorani Kulturnog centra nastupom "Art grupe Montenegro", dok su karnevalske svečanosti zvanično otvorene sinoć u istoj dvorani. Danas - maskenbali..

 

U 14 sati na Prčanju, u Domu „Slobode“, održava se  dječiji maskenbal u organizaciji NVO „Bope“ i Mjesne zajednice Prčanj, a u 22 sata diskoteka Maksimus organizuje maskenbal. Predviđene su i nagrade:

Grupne nagrade: 1. mjesto - 1000 eura, 2. mjesto - 700 eura, 3. mjesto - 500 eura; pojedinačne nagrade: 1. mjesto - 400 eura, 2. mjesto - 300 eura i 3. mjesto - 200 eura.

Cijena ulaza je pet, a za maskirane dva eura.

U nedjelju, 17. februara, u 14 sati održaće se dječiji maskenbal u sali Osnovne škole „Njegoš“ na Benovu uz učešće popularnog zabavljača za djecu Šante Pante.

U ponedjeljak 18. februara u 19 sati u Kulturnom centru „Nikola Đurković“ je Veče klapa, a nakon koncerta planiran je koktel i karnevalska papalada. Koncert pod maskama u Muzičkoj školi „Vida Matjan“ je predviđen za utorak 19. februara u 19 sati, a Dječiji hepening u Kulturnom centru u srijedu 20. februara takođe u 19 sati.

Modna revija šminke za karneval Štuk i piture - "Che bella figura" biće održana u Šoping centru „Kamelija“ u četvrtak 21. februarae u 18 sati. Škaljarsko veče u sali Mjesne zajednice Škaljari je u petak 22. u 19 sati, a pola sata kasnije u sali Gimnazije i Pomorske škole u Dobroti je Školski maskenbal.

Prčanjski karneval je u subotu 23. subote u 11 sati u organizaciji Nevladine udruge „Bope“ i Mjesne zajednice Prčanj, istog dana u 19 sati je koncert klape Pasika iz Šibenika u crkvi Svetog Duha, a u 21 sat je maskenbal u Mjesnoj zajednici Dobrota.

Fešte se završavaju u nedjelju 24. februara u 14 sati tradicionalnim karnevalskom povorkom i spaljivanjem karnevala. Na Trgu od oružja nastupitće kotorski sastav „Tri kvarta“.

Karneval svoje korijene vuče iz paganskih običaja i povezan je s proslavom dolaska proljeća. Tradicionalno, namjera mu je bila da izokrene ustaljeni društveni poredak i barem nakratko zamijeni postojeće uloge. I bogati i siromašni mogli su, u sigurnosti maski, da uživaju u razuzdanostima koje su pratile karneval. U hršćanskoj tradiciji završetak karnevalskog ludila pada na Pokladni utorak, dan prije Čiste srijede, početka Korizme. Korizmeno razdoblje uključivalo je odricanje od mesa i drugih tjelesnih užitaka poput jedenja kolača, poslastica ili zabave, u znak sjećanja na Hristovu muku.

Organizator karnevala je Kulturni centar „Nikola Đurković“, suorganizator je Turistička organizacija Kotor, a pokrovitelj Opština Kotor.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније