Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

12. 05. 2019. 23:05   >>  23:04

SJUTRA OTVARANJE

Radovi učenika danilovgradske Gimnazije u Dvorcu Petrovića

Dnevnik čitanja, treća izložba radova učenika Gimnazije Petar I Petrović Njegoš iz Danilovgrada i profesora Miroslava Minića, biće otvorena u ponedjeljak, 13.maja 2019. godine u 19 sati u prostorijama Fondacije Petrović Njegoš u Dvorcu Petrovića u Podgorici. Izložbu će otvoriti književnica Lena Ruth Stefanović.

Izložba Dnevnik čitanja je nastala kao rezultat rada profesora Miroslava Minića sa učenicima Gimnazije Petar I Petrović Njegoš na časovima Crnogorskog jezika i književnosti i njegove potrage za pedagoškim pristupom u radu sa mladima. Profesor je podstakao učenice i učenike, da nakon čitanja književnog djela i obrade na času, kao i nakon pisanja dnevnika čitanja, zajedno izraze znanje i sopstvene doživljaje u obliku kolaža. Radove su pravili od crteža, fotografija, fotokopija, isječaka iz novina, tkanina, dostupnih i u toku nastajanja stvorenih materijala...

Izložba Dnevnik čitanja je svojevrsni dokument o kreativnom pedagoškom pristupu podsticanja čitanja - obrazovanja u dobu adolescencije, kada se burno odvija proces otkrivanja i formiranja ličnosti. Neobičnost ovakvog pristupa čitalačkoj aktivnosti je vizuelizacija misli, ideje, shvatanja, poimanja života kakav može pružiti književnost.

Nakon uspješne dvije izložbe nazvane Dnevnik čitanja (2016) i Novi Dnevnik čitanja (2017) u Dvorcu Petrovića u Podgorici, učenice i učenici četiri odjeljenja – IV1, IV2, IV4 i IV5 danilovgradske Gimnazije su tokom časova književnosti i nakon škole zajedno sa profesorom Miroslavom Minićem napravili kolaže: Hamlet, Romansa mjesečarka, Derviš i smrt, Instrukcija maslini, Ponoć mene, dva rada Enciklopedija mrtvih, Borhesove priče, Poezija Alekse Šantića, Poezija Branka Miljkovića, Poezija Artura Remboa, Sonetni vijenac i Šeširići. Takođe, Preduzetnički klub Gimnazije Petar I Petrović Njegoš, koji vode profesor Minić i profesorica Tina Janković, prethodne dvije godine izrađivao je kolaže Dnevnik čitanja i predstavio ih je na takmičenjima - sajmovima preduzeća za vježbu i preduzetničkih klubova u Plovdivu i Celju gdje je dobio nekoliko nagrada.

"Dnevnik čitanja - vizuelizacija književnog teksta kao podsticaj čitalačkoj aktivnosti učenika" je metodološki pristup čiji su autori Miroslav Minić i Svetlana Koprivica. Profesionalna iskustva pretočili su u obuku koja doprinosi profesionalnom razvoju nastavnika i koja je postala dio zvaničnog obučavanja nastavnika u Zavodu za školstvo Crne Gore.

Za Dnevnik čitanja Miroslav Minić dobio je nagradu za Najbolje primjere dobre prakse koji podstiču i promovišu preduzetničko učenje u okviru Konkursa u organizaciji Nacionalnog partnerstva za preduzetničko učenje Crne Gore.

Radovi - kolaži Dnevnik čitanja takođe su prethodnih godina bili izloženi i u knjižari "Karver" u Podgorici i u holu KIC-a "Budo Tomović", u okviru FIAT-a.

Sve tri izložbe je finansijski podržala Fondacija Petrović Njegoš.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније