Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Mina, objavila B.B. ]

08. 05. 2019. 11:16 >> 11:16

U NIKŠIĆKOM POZORIŠTU

Izložba o dramskoj umjetnosti kroz vjekove

U Nikšićkom pozorištu otvorena je izložba "Crnogorska pozorišna povijest", na kojoj je na 13 panoa riječju i fotografijom prikazan razvoj dramske umjetnosti u Crnoj Gori kroz vjekove.

Predstavnik Ministarstva kulture Ilija Subotić, podsjetio je da se izložba otvara u gradu u kojem je 1884. godine izvedena pozorišna predstava Slobodarka, koja je označila početak nikšićkog pozorišnog života.

"Posebno je važno i što izložbu otvaramo u vrijeme obilježavanja velikog jubileja - 135 godina pozorišne tradicije u Nikšiću i to na mjestu iz kojeg je, u namjeri da se upotpuni slika o pozorišnim tokovima u Crnoj Gori, započelo posvećeno istraživanje i sakupljanje rijetke građe", rekao je Subotić, otvarajući izložbu u foajeu Nikšićkog pozorišta.

Autorka izložbe Slavojka Marojević, navela je da je postavka rađena tako da svaki pano pojedinačno predstavlja priču za sebe, odnosno priču o pozorišnom stvaralaštvu grada koji je predstavljen.

"Ti panoi, sa druge strane, poput kamenčića stapaju se u mozaik, u jedinstvenu cjelinu koja govori o bogatstvu pozorišnog života na ovim prostorima", rekla je Marojević.

Projekat je, kako je saopštila, trajao dva i po mjeseca i okupio je predstavnike oko 20 institucija kulture, prvenstveno pozorišnih kuća, centara za kulturu koji se bave profesionalnom pozorišnom produkcijom i multimedijalnih festivala koji imaju profesionalnu produkciju, Arhiv Crne Gore, zavičajne muzeje, a uz konsultaciju teatrologa i naučnih radnika.

Istoričar književnosti Dragan B. Perović, rekao je da na jednom mjestu predočeno bogato nasljeđe, tradicija, neprekidnost trajanja, u važnoj kulturno-umjetničkoj oblasti kao što je pozorište.

Perović je urađeno nazvao dokumentom vremena i spomenikom trajanja i ocijenio da su kreatori postavke na upečatljiv način prezentovali razvojne faze pozorišne djelatnosti u svim crnogorskim sredinama.

Prema njegovim riječima, izložba predstavlja svojevrsni spomenar u koji su "upisani svi značajni akteri, koji su u svojim mjestima razvijanjem pozorišnih aktivnosti unosili dašak kulture, nezavisno da li su profesionalci ili amateri".

"Dobili smo leksikon pozorišnog života i scenske umjetnosti, u kome svaka teatarska kuća ima svoj osobeni pečat. Svaki od panela je blistavi kamičak u izuzetnom mozaiku pozorišnog života u Crnoj Gori, koji postavljeni ovako zajedno daju skladnu sliku", rekao je Perović.

Postavku je dizajnirao akademski slikar Darko Musić, a grafički prelom rukopisa i fotografija Ranko Radulović.

Izložba je označila početak majskog repertoara Nikšićke kulturne scene. Organizator projekta je Nikšićko pozorište, a sufinansijer Ministarstvo kulture.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније