Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ cetinjski list; Objavila: M.M ]

06. 05. 2019. 17:20 >> 17:25

U SRIJEDU

"Lažna sjećanja" otvaraju MIT festival

Premijerom predstave pod nazivom „Lažna sjećanja“, u srijedu, osmog maja, u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“, počinje ovogodišnji MIT festival. Riječ je o autorskom projektu svjetski poznatog španskog reditelja Pep Gatela i crnogorskih glumaca.

Pep Gatela je prije tri godine sa crnogorskim glumcima radio na predstavi o Jeleni Savojskoj, a upravo u predstavi „Lažna sjećanja“ osloniće se na dio materijala koji je tada nastao. Tokom te tri godine, realnost i fikcija su se, prema riječima Gatela, ukrstile i ovom prilikom dopala mu se ideja da Jelenu Savojsku vidi kao transhumano biće, a jedna od filozofija transhumanizma je, kako je kazao, kako tehnologija može pomoći ljudskim bićima da budu bolji nego što jesu.

Samu predstavu smo pravili u postupku i upravo tokom postupka računamo na mobilnu aplikaciju, tako da ljudi koji dođu u pozorište moraće sa sobom da donesu mobilne telefone i da zvono bude uključeno na maksimum. Upravo će mobilna aplikacija biti vodič publici kroz sam spektakl i funkcionisati kao neka vrsta druge naracije. Takođe će se od publike na osnovu aplikacije tražiti da uradi neke stvari, tako da u našim spektaklima koji su karakteristični po tome da postoji interakcija između publike i izvođača, upravo će na osnovu ove aplikacije biti napravljena još veća interakcija. Danas kad vas imam ovdje na press konferenciji, koristim priliku da preko vas poručim da sa sobom treba imati mobilni telefon, napunjenu bateriju, zvono uključeno no maksimuma i skinutu aplikaciju Kaliope – kazao je Gatel.

Ovogodišnji MIT festival je institucionalizovan i, kako je kazala portparolka Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ Jelena Čađenović, uzdignut na sasvim novi nivo.

Tročlani žiti, koji na predlog Umjetničkog vijeća imenuje savjet Zetskog doma, dodijeliće prvi put „Balkansku caricu“, festivalsku nagradu za najbolju predstavu, nazvanu po prvoj koja je izvedena na sceni građevinski još nedovršenog Zetskog doma. Žiri koji ove godine čine Radmila Vojvodić, pozorišna rediteljka, dramska spisateljica i profesorica pozorišne režije, Nikola Ristanovski, glumac iz Makedonije i Željko Hubač, dramski pisac iz Srbije, biraće najbolju među sedam predstava. Glavna nagrada sastoji se od diplome, plakete i novčanog iznosa, a javno je objavljuje predsjednik žirija, dan nakon posljednjeg festivalskog izvođenja – kazala je Čađenović.

Nakon premijernog izvođenja „Lažnih sjećanja“, predstave koja ne učestvuje u izboru za nagradu, biće prikazane predstave „Lišće“, „U ime gospoda“, „Visoška hronika“, „Prokleti pušači“, „Odbačen“, „Katalonac“ i „Krvave svadbe“. Na samom kraju festivala, biće održan koncert Stefana Milenkovića i Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Ovogodišnji MIT festival trajaće od osmog do 17.maja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније