Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

02. 05. 2019. 18:25   >>  18:28

BOGDANOVIĆ U BAKUU

CG oduvijek počiva na principima multikulturalnosti

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović učestvuje na 5. Svjetskom forumu o interkulturnom dijalogu u Bakuu, gdje je danas govorio na panelu „Interkulturni dijalog za konkretne promjene“, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

"Veliko je zadovoljstvo što danas govorimo o ulozi koju interkulturni dijalog ima u promjeni globalnog društva i svijesti ljudi uopšte. Poštovanje principa na kojima počiva interkulturni dijalog je obaveza svima koji djeluju u oblasti javnih politika, a pogotovo onima koji djeluju u oblasti kulture. Načela međukulturnog dijaloga moraju biti sastavni dio državne politike i temelj za razvoj i društveno blagostanje. Crna Gora je zemlja koja oduvijek počiva na očuvanju principa multikulturalnosti i kulturne raznolikosti, čije principe crnogorska Vlada svojom politikom afirmiše u kontinuitetu predano radeći na daljem unaprjeđenju kulturne politike i promociji koncepata interkulturnog dijaloga i multikulturalizma", rekao je Bogdanović obraćajući se učesnicima panela.

Ministar je naglasio da je Crna Gora tokom svoje istorije bila mjesto na kojem se dijalog kultura uvijek čuvao kao osnovni preduslov za društvenu koheziju i političku sigurnost.

"Osnovni izazov očuvanja kulturne raznolikosti u crnogorskom kontekstu prije svega treba tražiti u praksi savremene umjetnosti, odnosno u produkciji sadržaja koja emanira vrijednosti interkulturalizma i interkulturnog dijaloga. U prostoru savremene umjetnosti kreira se zajedničko iskustvo u transferu univerzalnih vrijednosti umjetničkog djela u zajednici sa publikom. Prateći politike interkulturnog dijaloga i razvoja multikulturalnosti kao osnovnog prioriteta, Ministarstvo kulture je usvojilo Nacionalni program razvoja kulture 2016-2020. godine, koji je kao osnovni strateški dokument iz domena kulture baziran i na promociji interkulturnog dijaloga i afirmaciji raznolikosti kulturnih izraza. U narednom periodu ćemo učiniti dodatne korake u cilju promocije ovih bitnih društvenih i političkih principa i na taj način podržati pozitivne globalne promjene koje donosi jačanje interkulturnog dijaloga", dodao je on.

Svjetski forum o interkulturnom dijalogu, koji se od 02-03. maja 2019. godine održava na temu „Unaprjeđenjem dijaloga protiv diskriminacije, nejednakosti i nasilnih konflikata“ organizuje Vlada Azerbejdžana, u saradnji sa Organizacijom Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), UN Alijansom civilizacije, UN Svjetskom turističkom organizacijom, Savjetom Evrope i Islamskom organizacijom za obrazovanje, nauku i kulturu (ISESCO), u okviru Baku procesa za interkulturni dijalog.

Tokom boravka u Bakuu, ministar Bogdanović će razgovarati sa ministrom kulture Azerbejdžana, Abdulfasom Garajevim i Nj.E. jordanskom princezom Danom Firas.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније