Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: I. P. ]

26. 04. 2019. 07:57   >>  07:57 1

"TRAG DA NAS SJETI"

Predstavljena zbirka poezije Vita Nikolića

Knjiga "Trag da nas sjeti", povodom 85 godina od rođenja pjesnika Vitomira Vita Nikolića i 75 godina od osnivanja dnevnog lista Pobjeda, predstavljena je sinoć u nikšićkom Zahumlju.

Izdanje donosi gotovo sve pjesme čuvenog crnogorskog pjesnika i još jednom skreće pažnju na njegovu poetsku autentičnost i lirsku ubjedljivost.

"Moralo je biti ovako: početi iz Nikšića u kojem je osvanuo prvi broj Pobjede, na svega četiri strane, da širi ideju slobode i antifašizma na sve četiri strane svijeta. I moralo je obilježavanje 75 godina postojanja Pobjede početi knjigom Vitomira Vita Nikolića, čovjeka koji je, tako gospodstveno i mirno, a tako snažno i sa dušom, slavio slobodu čovjeka i slobodu riječi", kazao je u ime izdavača direktor i glavni i odgovorni urednik Pobjede Draško Đuranović.

NEIZBRISIV TRAG

Đuranović je podsjetio da je Nikolić bio novinar Pobjede, u kojoj je ostavio neizbrisiv trag. U olovnim vremenima devedesetih, prema riječima Đuranovića, Nikolić je napisao i legendarnu pjesmu "Noć nad Dubrovnikom".

"I bio je, umjesto nagrade, tiho najuren iz Pobjede, opsadirane mržnjom. Ali, Vito Nikolić i njegovo djelo su nadživjeli mržnju. Objavljanjem knjige 'Trag da nas sjeti' današnja Pobjeda ne želi da izbriše taj strašan ožiljak, već da se pogleda u ogledalo, vjerujući da je ideja slobode čovjeka i naroda opstala i da je to jedan od osnovnih uslova za opstanak naše države i društva. A Vito Nikolić je i danas sa nama i njegov znak može da nam, svima, posluži kao putokaz", kazao je Đuranović.

Urednik izdanja i novinar Pobjede Vlatko Simunović kazao je da su u knjizi "Trag da nas sjeti" objavljene skoro sve pjesme koje je Nikolić napisao.

"Neki strožiji izbor možda bi joj dao na težini. Ipak, bi bio i nužno subjektivan", kazao je Simunović.

On je podsjetio da je Nikolić u Pobjedi decenijama objavljivao reportaže koje su imale tretman briljantnih književnih minijatura. Poezijom je, kako je rekao Simunović, ispoljavao revolt i razočaranje zlohudom sudbinom čovjeka. Novinarstvo mu je, prema riječima Simunovića, omogućilo da živi, do jedne ure...

POETSKE VRIJEDNOSTI

Reditelj Blagota Eraković kazao je da je Vito Nikolić pjesnik u punom smislu te riječi.

"Njega razumiju oni koji nikad u životu nijesu čuli pjesmu i oni koji su najsavršeniji poznavaoci pjesništva, kritičari, literate, akademici... Naći će oni kod njega ljepotu i vrhunske poetske vrijednosti. Pjesnik je onaj koga narod čita i pamti. Dakle, Vito je rođeni, rasni pjesnik", rekao je Eraković.

On se prisjetio brojnih situacija i anegdota iz druženja sa Vitom, naglašavajući da ga je poznavao od najranijih dana kada je sa njegovim bratom, pokojnim Pavlom Erakovićem, igrao male uloge i statirao u Nikšićkom pozorištu. Prisjetio se i Vitovih beogradskih dana, kada je pjesnik šezdesetih godina dvije godine živio u stanu kod Erakovića i Laneta Gutovića.

Vitove stihove govorio je glumac Miro Nikolić, a promociji je prisustvovala i pjesnikova ćerka Danica.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније