Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG; Objavila: J.B.Č. ]

23. 04. 2019. 20:28 >> 20:32

GOVORE ONI KOJI PIŠU

Da li nam je čitanje i dalje potreba?

Biraju li danas ljudi knjigu kao što biraju najboljeg prijatelja? Da li nam je čitanje i dalje potreba? U kakvom je položaju književnost i da li pisci odolijevaju trendovima? To su pitanja na koja povodom svjetskog dana knjige i autorskih prava, odgovaraju oni koji pišu.

Servantes je vjerovao da nema knjige, a da se u njoj nešto dobro ne nađe. Vrijeme koje živimo, dokaz je da je to utopijsko stanovište jer nažalost, nije teško pronaći knjigu u kojoj nema ničega dobrog.

"Ali uprkos tome ne bih bio od onih koji bi zagovarali uništavanje knjiga, pa i takvih, jer ipak, i odnos prema knjizi pokazatelj je stanja duha čovjeka i sredine u kojoj taj čovjek živi", kazao je pisac Vladimir Vojinović.

Novo vrijeme donijelo je novo breme, u eri digitalizacije sa lakoćom dolazimo do različitih informacija, novih saznanja i onlajn izdanja. No, srećom i dalje postoje oni koji za drobrom knjigom tragaju kao za dobrim prijateljem.

"Svi u suštini imaju neke različite razloge zbog čega se druže sa knjigom. Ali je činjenica da danas knjiga i pored nekog novog perioda koje je donijelo dosta nekih digitalnih formi kojima moramo da se prilagodimo, knjiga je ostala suštastvena potreba", kazala je pjesnikinja Tanja Bakić.

A šta je sa piscima? Zašto nam se čini da ih je sve više, a da je onih koji čitaju, sve manje?

"I taj trend se nažalost pojačava upravo zahvaljujući elektronskim medijima. Plašim se da je sve više onih koji sežu za pisanjem, stvaranjem nečeg vlastitog a uz put zanemarujući čitanje", kazao je Vojinović.

"Vrijeme će pokazati neku relevantnost toga što ti koji više pišu nego što čitaju misle i stvaraju", kazala je Bakić.

A vrijeme je do sada pokazalo da nijedna knjiga nije nezasluženo zapamćena. Zato se i danas svijet sjeća Servantesa i Šekpira i njihovih djela. Mi u Crnoj Gori obilježavamo i 525 godina Oktoiha i 5 vjekova od štampanja prvih knjiga Božidara Vukovića Podgoričanina. To je ono čime se dičimo i što treba da pamtimo.


Anka Radović, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније