Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Mina, Objavila: R.P. ]

31. 03. 2019. 14:00 >> 13:25

ULJAREVIĆ PORUČIO

Uprkos podršci Sajam knjiga na granici održivosti

Međunarodni podgorički sajam knjiga postao je neka vrsta sabirišta za veliki broj relevantnih kulturnih faktora u zemlji, regionu i šire, a njegov značaj za pozicioniranje na kulturnoj mapi regiona zaslužuje širi, institucionalni pristup, kazao je direktor izdavačke kuće Nova knjiga, Predrag Uljarević.Ta manifestacija, koji organizuju Ministarstvo prosvjete i Nova knjiga, biće održana od 4. do 11 aprila.

On je naveo da pored sve podrške koju ima Međunarodni podgorički sajam knjiga, ta manifestacija opstaje na samoj granici održivosti.

"Razumije se, od podrške resornog Ministarstva zavisi uspjeh Sajma. Ako bi ta podrška bila veća, kudikamo bi bio veći i uspjeh i svi benefiti koji proizilaze iz jednog tako široko zasnovanog projekta, koji može da se posmatra ne samo sa aspekta kulture, već ako hoćete i sa aspekta turizma. Treba li napominjati da je u vrijeme Sajma knjiga gotovo nemoguće naći hotelski smještaj u Podgorici”, kazao je Uljarević Agenciji MINA.

Kako je naveo, Međunarodni podgorički sajam knjiga je kompleksan multimedijalni projekat sa velikim brojem učesnika, izdavača, urednika, pisaca, knjižara i novinara.

Prema riječima Uljarevića, uloga novinara u tom projektu visoko je pozicionirana.

"Međunarodni podgorički sajam knjiga je naša fundamentalna manifestacija kad je riječ o knjizi i njen značaj uveliko prevazilazi puko značenje sajma knjiga", dodao je on.

Kako je naveo Uljarević, riječ je o Sajmu knjiga kao Festivalu knjige - o izložbi izdavačke produkcije, ali i istovremeno i o Festivalu književnosti koji je sastavni dio projekta.

"Ako imamo u vidu likovne izložbe, ukazuje nam se šira kulturna zasnovanost programa", rekao je on.

Prema riječima Uljarevića, taj program je velika otvorena kulturna scena na kojoj se prikazuju dostignuća u oblasti književnosti i izdavaštva uopšte i tribina otvorena za sučeljavanje različitih mišljenja.

On smatra da je upravo takva koncepcija zaslužna za uspjeh Međunarodnog podgoričkog sajma.

"Tradicionalna postojanost Sajma knjiga svjedoči o kulturnom entuzijazmu, jer ovdje je zaista prije svega riječ o entuzijazmu. Jedino tako je moguće objasniti upornost organizatora, čitavog tima koji ulaže ogromnu energiju u organizovanje te manifestacije", kazao je Uljarević.

Prema njegovim riječima, Sajam je dobar pokazatelj kako se kultura može pouzdano ostvarivati, ne gubeći ništa od svoje originalnosti, i ne zatvarajući se pred kompleksnim uticajima drugih kultura i književnosti.

"Sajam je otvorena kulturna scena koja se samo tako osmišljena može razvijati i unaprjeđivati", dodao je Uljarević.

On je naveo da glavne promotere na Međunarodnom podgoričkom sajmu ove godine čini niz pisaca i kritičara koji učestvuju u različitim sajamskim segmentima, pratećim programima, na promocijama i debatama o književnosti.

"Svi su oni glavni promoteri Sajma knjiga, jednako domaći i strani pisci, kreativni susreti i razgovori pisaca, sajamske tribine, i čini se da je napravedno izdvojiti neka imena, jer svi pisci, učesnici u svim programima čine Sajam knjiga", kazao je Uljarević i dodao da će na otvaranju govoriti ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade.

Kako je naveo, na elektronskoj sjednici žirija koja će biti održana u vrijeme održavanja sajma, biće razmatrani predlozi kandidata za nagradu Književni plamen.

"Predsjednik Žirija, nobelovac Mario Vargas Ljosa, koji je ukazao neuporedivu čast Crnoj Gori i crnogorskoj kulturi da bude saosnivač te jedinstvene nagrade, zajedno sa Novom knjigom, zakazao je elektronsku sjednicu Žirija upravo u vrijeme Sajma, i na toj sjednici ćemo doći do nekih imena kandidata za nagradu Književni plamen", rekao je Uljarević.

Kako je dodao, osim Vargasa Ljose, u predlaganju kandidata za nagradu učestvuju svi čitaoci i dosadašnji dobitnici nagrade, Klaudio Magris, Orhan Pamuk i Adam Zagajevski.

"O tome kad ćemo konačno objaviti ime dobitnika moći ćemo da znamo više nakon neke od narednih sjednica Žirija", naveo je Uljarević.

Prema njegovim riječima, o značaju te manifestacije najbolje govori zavidna tradicija od 15 godina.

Uljarević je kazao da Međunarodni podgorički sajam knjiga okuplja skoro sve najvažnije izdavače iz Crne Gore, i neke iz zemalja regiona.

"Ta manifestacija predstavlja mjesto gdje se po automatizmu uspostavlja ona neophodna hijerarhizacija u književnosti, u izdavaštvu, uopšte u kulturi, mjesto koje je postalo neka vrsta sabirišta za veliki broj relevantnih kulturnih faktora u zemlji i regionu ali i Šire", rekao je on.

Uljarević je naveo da očekuju od 30 do 35 hiljada posjetilaca.

"Zainteresovanost izlagača je neuporedivo veća od mogućnosti koje limitiraju njihovo učešće u projektu. Tu prije svega mislim na činjenicu da izdavači iz Hrvatske, Srbije ili Bosne i Hercegovine koji su zainteresovani da se pojave na Sajmu ne mogu da naprave računicu koja opravdava velike troškove transporta knjiga, troškove puta i boravka u Crnoj Gori u vrijeme Sajma", objasnio je on.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније