Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

26. 03. 2019. 12:06   >>  11:33

BOGDANOVIĆ U PARIZU

Rezidencijalni boravak šansa za crnogorske umjetnike

Jedan od najprestižnijih prostora za rezidencijalni boravak i rad umjetnike u zapadnoj Evropi, Cite Internationale des Arts u Parizu, posjetio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je istakao da je veće učešće crnogorskih umjetnika u programima u Francuskoj i drugim evropskim centrima prioritet Ministarstva.

Bogdanović je razgovarao sa njihovim rukovodstvom o mogućnostima jačanja saradnje kroz duži boravak naših umjetnika na rezidenciji u Parizu, kao i povećanju kvote cnogorskih umjetnika koji će svake godine biti u programu rezidencijalnog boravka.

"Stvaranje uslova za veće učešće crnogorskih umjetnika u programima rezidencijalnog boravka u Parizu i drugim evropskim prijestonicama kulture, jedan je od prioritetnih aktivnosti Ministarstva kulture. Na taj način otvaramo mogućnosti i podstičemo naše umjetnike, koji su najbolji ambasadori crnogorske kulture i umjetnosti, na razmjenu iskustava sa umjetnicima iz svih djelova svijeta, ali i sticanje novih znanja i savremenih vještina", istakao je Bogdanović.

Sagovornici su ocijenili veoma važnim i mogućnost razmjene umjetnika na bazi reciprociteta, nakon uspostavjanja kreativnih habova u Crnoj Gori.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, to predstavlja šansu za intenzivniju kulturnu saradnju i uspostavljanje razmjene umjetnika između crnogorskog udruženja likovnih umjetnika i korisnika programa rezidencijalnog boravka u Parizu.

"Cite Internationale des Arts" jedan je od najvećih umjetničkih rezidencija u Evropi. Raspolaže sa 326 studija koje koriste 52 zemlje svijeta, a u njima svake godine boravi preko 1.200 umjetnika.

"Imamo veliki broj programa koji okuplja umjetnike iz cijelog svijeta, a saradnju sa Crnom Gorom želimo dodatno da unaprijedimo", istakao je Vinsent Gonzales, glavni menadžer za umjetničke rezidencije.

Na sastanku je, kako se navodi u saopštenju, bilo riječi i o razmjeni dobrih iskustva i praksi u oblasti umjetnosti, a najavljena je i posjeta rukovodstva ovog rezidencijalnog kompleksa Crnoj Gori.

Ministar je posjetio i crnogorsku umjetnicu Tijanu Todorović koja trenutno boravi na rezidencijalnom boravku u Parizu.

Ona je ukazala na značaj i potrebu da crnogorski umjetnici borave u umjetničkim rezidencijama u Evropi, ističući da joj je boravak u Parizu omogućio sticanje novih znanja, ali i saradnju sa brojnim umjetnicima iz svijeta.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore Igor Rakčević izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i ocijenio veoma važnim nastavak saradnje sa Cite Internationale des Arts.

Tokom sastanka, Rakčević je ukazao na važnost i potrebu crnogorskih umjetnika za rezidencijalnim boravkom u Parizu, te podržao aktivnosti Ministarstva u pravcu iznalaženja modela da se obezbijedi duži period boravka, većeg broja crnogorskih umjetnika, u rezidenciji u Parizu.

Bogdanović se, inače, nalazi u zvaničnoj posjeti Republici Francuskoj, tokom koje se sastao sa ministrom kulture Frankom Riesterom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније