Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Mina; Objavila: M.M ]

19. 03. 2019. 16:39   >>  16:04

BOGDANOVIĆ ISTAKAO

Kulturno-istorijsko nasljeđe izuzetan resurs za turizam

Prirodni ambijent i kulturno-istorijsko nasljeđe Crne Gore predstavljaju izuzetan resurs za turizam, što sve obavezuje na osmišljeniju strategiju daljeg turističkog razvoja, tim prije što u ponudi vlada nikad jača i raznovrsnija konkurencija, ocijenio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

On je na panel diskusiji organizovanoj u okviru Konferencije predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative, kojom ove godine predsjedava Crna Gora, kazao da ono što finansijska sredstva i tehnički napredak ne mogu nadomjestiti u turističkoj ponudi, jesu kulturno-istorijski sadržaji i sve one mogućnosti koje se iz tih sadržaja mogu turistički kontekstualizovati i valorizovati.

“Crna Gora je, srećom, prostor čiji prirodni ambijent i kulturno-istorijsko nasljeđe, predstavljaju izuzetan resurs za turizam. Pored raznovrsne materijalne zaostavštine, u kojoj postoje lokaliteti i artefakti u vremenskom rasponu od antike do savremenog doba, Crna Gora takođe posjeduje izuzetno nematerijalno nasljeđe koje svjedoči o autentičnom prepletu kultura na jednom živopisnom prostoru, zadojenom istorijom i duhovnošću”, rekao je Bogdanović.

Sve to, kako je naveo, obavezuje na osmišljeniju strategiju daljeg turističkog razvoja, tim prije što u današnjoj turističkoj ponudi vlada nikad jača i raznovrsnija konkurencija.

"Ministarstvo kulture ima posebnu ulogu u svim aktivnostima koje su usmjerene na iznalaženje optimalnih modela u turističkoj valorizaciji kulturnih sadržaja”, rekao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, zaštita i očuvanje kulturnih dobara predstavljaju jedan od osnovnih prioriteta Ministarstva kulture, pa se svaka intervencija na kulturnim dobrima i zaštićenim područijim u Crnoj Gori realizuje uz prethodno odobrenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara, koja izdaje konzervatorske uslove, ali i učestvuje u postupku donošenja planskih dokumenta i sveobuhvatne zaštite kulturnih dobara.

“Ipak, restauracija kulturne baštine nikad ne treba da podrazumijeva njeno puko očuvanje, uzimajući u obzir da zaštita za istoriju značajnih lokaliteta podrazumijeva i njihovu adekvatnu prezentaciju kako turistima, tako i lokalnom stanovništvu. Vodeći se navedenim principom, Ministarstvo kulture se trudi da prilikom izdavanja konzervatorskih uslova vodi računa ne samo o zaštiti kulturnog dobra, što je i osnov realizacije ovog posla, već i o definisanju njegove buduće namjene koja se određuje uz saglasnost Uprave”, rekao je Bogdanović.

Na prvoj panel diskusiji na temu Turizam i kultura kao zajednička odrednica, prednost i strateško opredjeljenje država Jadransko-jonske inicijative učestvovali su i potpredsjednik Skupštine, Genci Nimanbegu i ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović.

Na Konferenciji učestvuju predstavnici parlamenata država članica Inicijative Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Grčke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније