Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

19. 03. 2019. 09:33 >> 11:47

BOGDANOVIĆ I VUKOVIĆ

Rekonstrukcija Jusovače ključni izazov

Planirana rekonstrukcija kulturnog dobra Tamnice Jusovača, jedan od ključnih izazova i prioriteta u saradnji Ministarstva kulture i Glavnog grada, konstatovali su ministar kilture Aleksandar Bogdanović i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, na radnom sastanku, na Cetinju bilo je riječi o planiranim projektima iz oblasti kulture koji su zasnovani na principima dinamičnije afirmacije kulturno umjetničkog stvaralaštva i valorizacije kulturne baštine na teritoriji Glavnog grada.

"Rekonstrukcija Jusovače će se realizovati u skladu sa konzervatorskim principima u cilju očuvanja integriteta ovog značajnog kulturnog dobra. Njenom rekonstrucijom, doprinijeće se i stvaranju uslova za razvoj različitih oblika savremenog stvaralaštva, dok će u programskom i sadržajnom smislu poseban akcenat biti stavljen na razvoj kreativnih industrija i drugih formi savremene umjetnosti. Vjerujem da će to biti jedinstven kreativni hab koji će našim i stranim umjetnicima, ali i građanima Glavnog grada, pružiti jednu potpuno novu kulturnu ponudu", istakao je Bogdanović.

Vuković je ukazao na spremnost Glavnog grada da, u saradnji sa Ministarstvom kulture, snažno podrži već prepoznate festivale u Podgorici, ukazujući na potrebu da neki od njih dobiju i status manifestacije od nacionalnog značaja.

Razgovaralo se, kako je saopšteno, i o potrebi dinamičnije valorizacije lokaliteta Duklja, kao jednog od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Crnoj Gori.

"Ocijenjeno je kako potencijal kojim raspolaže ovaj lokalitet prevazilazi lokalne i nacionalne okvire, te da na njegovoj promociji i afirmaciji treba djelovati koordinirano i cjelovito", navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik Podgorice je podržao napore Ministarstva kulture da izgradi Muzej savremene umjetnosti u Podgorici.

"Podgorica nije glavni grad u punom kapacitetu bez sadržaja kao što je Muzej savremene umjetnosti. Taj objekat, ali i programski sadržaji kojim će biti ispunjen, daće snažan pečat našoj namjeri da Podgorica bude grad kulture i umjetnosti", istakao je Vuković.

Bogdanović je, kako se dodaje, inicirao i uspostavljanje "Kuće crnogorske istorije" koja treba da na savremen i za posjetioce atraktivan način predstavi viševjekovnu crnogosku istoriju na koju smo izuzetno ponosni.

"Riječ je o projektu kojim će se ojačati kulturna, ali i turistička ponuda Glavnog grada, a koji će doprinijeti afirmaciji našeg državnog identiteta", zaključio je ministar.

Sagovornici su ocijenili potrebnim da se dodatno podrže inicijative i razviju prostori za djelovanje nezavisne kulturne scene, ali i obezbijede uslovi za rad članova Udruženja likovnih umjetnika.

U tom kontekstu, pozitivno je ocijenjena inicijativa za kreiranje "otvorenih ateljea", čijim mapiranjem i promocijom će se kreirati dodatna kulturno-turistička ponuda u Glavnom gradu.

Na kraju sastanka, uz konstataciju o izuzetnoj saradnji Ministarstva i Glavnog grada, dogovoreno je da će svi zajednički projekti i u narednom periodu imati institucionalnu podršku u cilju afirmacije kulture u Glavnom gradu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније