Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

14. 03. 2019. 19:17 >> 18:42

NA CETINJU

Izvedena predstava "Balava" u Zetskom domu

Predstava "Balava" u režiji Andreja Nosova, izvedena je u Zetskom domu na Cetinju.

"Nakon premijere u Beogradskom dramskom pozorištu, kao nezavisna produkcija igramo na gostovanjima. U Crnoj Gori igrali smo u različitim prostorima, a baš u Zetskom domu smo imali tu akustiku, kamernu atmosferu koja nam je potrebna", kazala je glumica Mirjana Karanović.

Pored Karanovićke u predstavi igraju i Jasna Đuričić, Isidora Simijonović i Jovana Belović.

"Balava" je drama koja prati četiri žene iz dvije generacije – Balavu, njenu sestru Malu, Mamu i Tetku u periodu Balavinog sazrijevanja i odlaska od kuće. Njih četiri pokušavaju da se izbore jedna sa drugom i same za sebe.

"Balava" je komad koji postavlja brojna pitanja. Tu su dvije žene, majka i tetka, životi koji su zapravo potrošeni. Njihovu prošlost naziremo, smrt djeteta tetke koja ludi sa tom uspomenom, koja nije uspjela da se povrati. Majka je na bol i poniženja reagovala postavši stroga, oštra, nemilosrdna i okrutna. Od nje čujemo onu rečenicu koje se sjećaš, da ju je tvoja majka izgovorila, a često to izgovaramo i sami. To je neki eho iz prošlosti. Tu su djevojke koje postaju žene, koje nose i nastavljaju naslijeđe. Jedna uspijeva da pobjegne, da se iščupa, druga koja govori da će otići, a ne može", objašnjava Karanović.

Predstava preispituje i ulogu majke, da li je ona ta koja bodri i daje vjetar u leđa, ili je čvrstim zagrljajem ne dozvaljava djetetu da ode, naročito u odnosu sa kćerkom.

Autorka teksta je Dunja Matić, talentovana mlada dramaturškinja kojoj je ova predstava prvi profesionalni angažman.

Predstava je nastala u koprodukciji sa Beo Artom, sa kojim Hartefakt već dugo i uspješno sarađuje.
Scenografiju i kostim potpisuje Selena Orb, kompozicije je radio Draško Adžić, scenski pokret Damjan Kecojević, a za dizajn svetla zadužen je Incredible Bob.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније