Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

13. 03. 2019. 17:10   >>  16:37

MINISTARSTVO KULTURE

Potpisani ugovori za očuvanje kulturnih dobara

Ministarstvo kulture i ove godine podržaće nacionalne i opštinske javne ustanove i samostalne organe uprave u očuvanju kulturnih dobara. U program zaštite ušlo je 85 projekata za koje je opredjeljeno više od milion eura.

Iz Ministarstva su saopštili da je Programom obuhvaćeno 85 projekata i programa i da su ugovori potpisani sa 33 realizatora iz reda nacionalnih i opštinskih javnih ustanova samostalnih organa uprave iz oblasti kulturne baštine i lokalne samouprave.

Bogdanović je rekao da je kulturna baština prioritet svih savremenih državnih politika i dugoročni resurs i rukovodeći se time Ministarstvo se opredijelilo za zaštitu i očuvanje kulturnog nasljeđa.

On se osvrnuo i na zakonske obaveze finansiranja zaštite i očuvanja kulturne baštine i istakao da je u periodu od 2012. do 2018. godine, država preko Ministarstva izdvojila sedam miliona eura za realizaciju 586 projekata i programa.

"Ministarstvo je podržalo i projekte kao što su arheološka istraživanja praistorijskog lokaliteta Crvena stijena, za koji je izdvojeno preko 300 hiljada eura, antičkog lokaliteta Duklja, Municipiuma S, Risna, Svača i drugih", dodao je Bogdanović.

On je rekao da je dosadašnja realizacija Programa otvorila mogućnosti za uspostavljanje saradnje, među crnogorskim ustanovama i stručnjacima i partnerima iz inostranstva.

"Sve ovo ukazuje da Vlada i Ministarstvo, imaju jasan stav kada je u pitanju zaštita i očuvanje kulturne baštine i crnogorskog nacionalnog identiteta", zaključio je Bogdanović.

 

Prilog Milanke Sredanović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније