Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

08. 03. 2019. 07:40   >>  07:16

U KIC-U

"Rat sjećanja" od 14. marta

Izložba fotografija Rat sjećanja, autora Nenada Vukosavljevića i Nedžada Horozovića, biće otvorena od 14. do 29. marta u KIC-u Budo Tomović. Izložba je dio projekta Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini do 1991.

Projekat za jedan od svojih ciljeva ima dokumentovanje politike memorijalizacije i kulture sjećanja u Bosni i Hercegovini.

"Ti spomenici svedoče o društvu i vremenu u kojem su izgrađeni. Slika o sebi koju smo kao društvo gradili je slika o povređivanju, o neprerađenom gubitku, o neosetljivosti na bol drugih. Slika je ružna, ali upozorava, i zato će se s vremenom menjati interpretacije spomenika tako što će od zamišljenog veličanja sopstvene žrtve postajati dokazi vremena mržnje, neosetljivosti na stradanja drugih. Kada osetimo stradanja drugih, oni prestaju biti drugi, a vraćamo im dostojanstvo time što im ponovo dajemo ljudski lik, jer su to najčešće naši sugrađani, komšije. Zato se ne trebamo sećati stradanja drugih, već uistinu nas samih, različitih po mnogo čemu, a ne samo etničkom poreklu, pripadnosti religijskoj skupini ili nekom trećem kriterijumu", saopštila je Ivana Franović, autorka istraživanja.

Namjera nam je da ukažemo na to kako izgleda politika sjećanja, te da podstaknemo dijalog o modelima memorijalizacije i mogućnostima promjene.

"Za to su nam potrebni načini memorijalizacije koji uključuju različite perspektive, omogućuju da se obeleži stradanje i prizna patnja žrtava bez obzira kojoj grupi one pripadaju i koji podstiču dijalog o kulturnim obrascima, ideologijama, društvenim mehanizmima i strukturama koje su dovele do nasilja i stradanja. Njihov cilj je uspostavljanje kulture sećanja gde se patnja ne relativizuje, a nasilje ne opravdava, u kojoj će biti mesta za sećanje na nepravde nanete svim ljudima, ali i za sećanje na činove otpora nasilju i ratu, neslaganja i građanske hrabrosti. Sa takvom kulturom sećanja stvorili bi se uslovi za međusobno razumevanje, empatiju i solidarnost", saopštila je Franović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније