Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Beta ]

01. 03. 2019. 21:22 >> 20:50

U HOLANDIJI

Pronađeno djelo flamanskog slikara Rubensa

Djelo flamanskog baroknog slikara Petera Paula Rubensa zvanično je identifikovano u Hagu, prenio je danas portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium).

Stručnjaci su infracrvenim zracima nedavno identifikovali sliku "Svetovna vlast prilikom klanjanja" (La hierarchie seculiere en adoration) staru skoro 400 godina.

Za sada je bilo poznato da je flamanski umjetnik napravio 17 uljanih slika. Nova slika bi bila 18. Rubensovo djelo u toj tehnici, naveli su stručnjaci.

Na toj slici se nalaze četiri istaknute ličnosti Evrope s početka 17. vijeka, prenio je portal i dodao da su to car Ferdinand Drugi (1578-1637) koji kleči pred Hristom, a iza njega kleče kralj Španije Filip IV (1605-1665), njegova supruga Izabela Burbonska (1603-1644) u monaškoj odeći, i vladarka Holandije Izabela Klara Eugenija (1566-1633).

Rubens (1577-1640) je slikao razne teme, od religije, istorije, klasične mitologije, scena lova, portreta do ilustracija za knjige i dizajna tapiserija.

Bio je plodan slikar i procijenjuje se da je napravio oko 3.000 slika. Smatra da je on bio jedan od rijetkih umjetnika koji je još za života imao uticaja na druge umjetnike. Njegovi učenici su bili Jakob Jordans i Antonis van Dajk.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније