Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

28. 02. 2019. 12:49 >> 12:16

U SUBOTU

"Zašto ostajemo u provinciji" premijerno na Cetinju

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju 2. marta premijerno će biti odigrana predstava "Zašto ostajemo u provinciji".

Predstava je nastala po motivima drame ruskog pisca Antona Pavloviča Čehova, kao i eseja filozofa Martina Hajdegera „Zašto ostajemo u provinciji“, koji je kako kaže višestruko nagrađivani makedonski reditelj Blagoj Micevski, „Na neki način objasnio, ono što bih ja htio da objasnim predstavom – Zašto ostajemo u provinciji?“.

Ovo pitanje, koje je čini se danas aktuelnije nego ikad, postavljamo razmišljajući o odlasku ili ostanku, birajući između topline i sigurnosti poznatog i sa druge strane, iskoraka u svijet sa namjerom da budemo dio nečega većeg. Zapravo, sve je u nama, razlozi po Čehovu nijesu uopšte socijalni, već egzistencijalni.

"Živeći i radeći cijeli svoj život u provinciji , u Bitolju, nikad me nije zanimalo kako se to živi i radi negdje tamo u 'velikom gradu', jer ovdje toga nema i ne može biti, ali isto tako se još uvijek iznerviram kad se sjetim svega onoga što bi moglo - a ne uradi se, iz razloga koje nameće provincija. Zbog toga sam i najviše radio na ideji da dokažem da se iz provincije može uraditi mnogo. I pozorište Zetski dom je pokazalo u proteklih nekoliko godina da veliki reditelji mogu doći na Cetinje, da su predstave uspješne i kada gostuju u regionu, ili u Evropi. Veoma cijenim ovaj teatar koji predstavlja pravo pozorište, koji je angažovan i savremen, koji ne publiku ne zabavlja samo, već otvara pitanja i daje mogućnost mladima da rade sa velikim imenima. Šta je mala i velika predstava? Šta je mali i veliki grad? To je relativno", kaže reditelj predstave Blagoj Micevski.

"Kako izabrati da napustiš sigurnost, dom i ljubav? Uljuljuškani u udobnost, iz provincije posmatramo tokove života, onoliko koliko je kome velik prozor i maštamo o odlasku, nedovoljno snažni da se pokrenemo, nedovoljno nezadovoljni da pobjegnemo, suviše prepadnuti od nepoznatog. Provincijalizam je način života. Način života kojega se teško odreći", kazala je Stela Mišković koja potpisuje dramatizaciju i dramaturgiju predstave.

Ansambl predstave čine: Ana Vujošević, Maša Labudović, Marija Đurić I Omar Bajramspahić. U predstavi su se bavili dekonstrukcijom Čehovljeve drame, koja nije obrađivana kao integralni tekst, već kao neka vrsta eksperimenta o temi koja je i danas aktuelna, kao i pitanjem šta provincija u svojoj suštini znači.

Pored stihova Miroslava Mike Antića, u predstavi se takođe koriste i autorski tekstovi reditelja, dramaturga i glumaca.

Reprizna izvođenja na repertoaru Zetskog doma su 3.i 4. marta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније