Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila M.L.B.

27. 02. 2019. 17:15 >> 16:45
5

NACIONALNA KOMISIJA

Bokeljske mornarice najreprezentativnije kulturno dobro

Izuzetno je važno što je Crna Gora, kao svoju prvu nominaciju za UNESCO-ovu listu, nominovala dvanaestovjekovnu tradiciju Bokeljske mornarice, jednog od najreprezentativnijih nematerijalnih kulturnih dobara Crne Gore.

To je ocijenjeno na prvoj sjednici novog sastava Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, koja je održana na Cetinju, u Ministarstvu kulture. 

Sjednicu je sazvao predsjednik Komisije i ministar kulture, Aleksandar Bogdanović, sa ciljem da se razmotri stanje očuvanosti Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora i Nacionalnog parka Durmitor, ali i informacije o ostalim programima i projektima od značaja za djelokrug rada UNESCO.

“Nacionalna komisija je preliminarno analizirala Izvještaj Savjetodavne misije UNESCO za Nacionalni park Durmitor, te ocijenila da takođe treba pospješiti saradnju svih zainteresovanih strana, kako bi se probudila zajednička odgovornost u odnosu na zaštićeni prostor, te kako aktivnosti ne bi bile pojedinačno implementirane, već u sadejstvu svih institucija.

Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO razmatrala je i aktivnosti povodom implementacije dva međudržavna menadžment plana koji se odnose na transnacionalne nominacije: Stećci-srednjovjekovna groblja i Venecijanska utvrđenja od XVI do XVII vijeka.

“Zaključeno je da su transnacionalne nominacije izuzetno važan model saradnje kako za institucije unutar Crne Gore, tako i za međunarodnu saradnju”, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Komisija je razmatrala i programe Čovjek i biosfera, DIKTAS kao i aktuelne programe iz oblasti obrazovanja i nauke.

“Zaključeno je da treba dati snažnu podršku institucijama da intenziviraju aktivnosti na primjeni svih ratifikovanih konvenacija, sa posebnom pažnjom na Konvenciju o zaštiti svjetske prirodne i kulturne baštine”, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније