Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: I. P. ]

20. 02. 2019. 11:42 >> 11:10

U BIBLIOTECI U BUDVI

Promovisana knjiga "Glasovi iz Doklee"

Knjiga Miraša Martinovića "Glasovi iz Doklee" promovisana je u Narodnoj biblioteci Budve, a o njoj su, osim autora, govorili profesorica Božena Jelušić i direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore "Đurđe Crnojević" Bogić Rakočević.

 

Knjiga je objavljena prošle godine u izdanju Vijeća crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba i zagrebačke izdavačke kuće Skaner studio.

Riječ je o djelu koje se sastoji iz trideset i tri prozne cjeline, sa atipčnim ličnostima i događajima. Martinović je na regionalnim i širim prostorima postao prepoznatljiv po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore.

Jelušić je tokom promicije istakla da poseban značaj u tematskom opusu Miraša Martinovića ima Crna Gora, te da je u ovoj knjizi povlašćen motiv drevni grad.

"U ovoj knjizi to je prvenstveno Duklja, ali i pokrajina Prevalis u kojoj se nalazila. Doklea, zagrljena Zetom i Moračom i rječicom Širalijom, opasna snažnim bedemima i kulama sa jedinim izlazom prema čuvenom putnom pravcu Via Narona, podstiče pitanja o tome ko su i kakvi su bili Dokleati i da li je Dioklecijan odista rođen u Doklei, da li njeno ime znači crn, skrovit i taman, ili znači teći i ploviti", kazala je ona.

Direktor Nacionalne biblioteke Bogić Rakočević ističe da je riječ o piscu koji godinama dinamično bilježi ovdašnji književni prostor svojim romanima, knjigama pjesama i esejima, te da je zajednička odrednica Martinovićevih književnih interesovanja "reaktuelizacija vremena zaturenog negdje u dalekoj prošlosti".

Autor knjige Miraš Martinović kaže da je priželjkivao da se nađe u budvanskoj biblioteci, te da Narodna biblioteka Budve u posljednje dvije godine kao kulturni prostor zauzima značajno mjesto na kulturnoj mapi Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније